Дарин Маджаров, Уча.се: Следващите години ще помагаме все повече на учениците да започнат да работят по своите мечти

Дарин Маджаров, Уча.се: Следващите години ще помагаме все повече на учениците да започнат да работят по своите мечти

Дарин Маджаров е създател на Уча.се и носител на Наградата за специален принос на БАИТ за 2018 г. Образователната платформа е с над 14 000 видео уроци и тестове по всеки предмет от 1-ви до 12-ти клас. Уча.се се ползва от над 500 000 ученици и учители, които са изгледали над 42 000 000 видео урока до момента. Проектът е носител на множество отличия. Сред тях са Наградата на БАИТ в категория „Образование“ за 2013 г. и президентската грамота „Джон Атанасов – за проекти с голям обществен принос” за 2016 г.

 

Смяташ ли, че днешните програми подготвят децата за работа в дигитална среда? Как Уча.се помага в тази посока?

В Уча.се помагаме на децата да се подготвят, като се стремим във всеки урок да им обясним за какво ще са им нужни тези знания в живота. Ще дам пример… Защо се учи математика? Много рядко това нещо се обяснява на учениците и те го приемат като поредното нещо, което някой ги кара да правят. Какво представлява една математическа задача? Тя има условие – там е описано какво знаем за дадена ситуация, какъв е проблемът и какво трябва да намерим, за да го решим. След това, за да се справим, си съставяме някакъв план, евентуално си начертаваме нещо и започваме да решаваме. Ако не се получи, пробваме друг подход… И така, докато намерим решението.

Това е точно като всеки ден от живота ни. Идва някакъв проблем. За него знаем някои неща, някои сами трябва да открием. И започваме…  Правим си план и действаме по него, докато накрая излезе правилното решение.

Тоест, в Уча.се им обясняваме, че математиката ги тренира за справяне във всяка една ситуация в живота. Не само в дигиталния… Ами и в другия 😊

Какво ще е важно за бъдещата професионална реализация на децата – творческа специализация, ИТ грамотност, да могат да мислят и анализират?

Най-важното ще е да могат да мислят и да анализират. Изключително важни ще са най-обикновените умения, с които да могат да се сприятеляват с други хора. Най-успешните хора на света имат много силни умения да работят с хора, да вдъхновяват, да забавляват, да бъдат просто нормални и готини. Това ще е изключително важно, защото технологиите ще са много добър изпълнител, но няма да имат социална и емоционална интелигентност.

Какво предстои на Уча.се в следващата една година?

Правим все повече съдържание за важните умения, които смятаме, че един човек трябва да развие, за да успее и да бъде щастлив по своя път. Да, важно е да се учи по предметите за училище, но е също толкова важно един ученик да има поне базови умения – за маркетинг, работа в екип, лидерство. Следващите години ще помагаме все повече на учениците да започнат да работят по своите мечти. Ще им помагаме все повече да се справят още по-добре в училище, но и да постигат успехи по своя път и да преследват мечтите си.

Още информация за ИТ обучения и събития