+359 2 946 1513, bait@bait.bg

ИТ Таланти – безплатно обучение по програмиране

ИТ Таланти не просто повлия на кариерата ми, те я създадоха

Петя Капчина с ново професионално развитие с помощта на eSkills for Jobs след безплатно обучение по програмиране

Петя Капчина– Kак решихте да учите програмиране?

В периода на завършване на университета започнах да търся и първата си сериозна работа – беше като асистент човешки ресурси. Бе ми интересно, но не чувствах удовлетворение, от това, което правя. Времето на работа минаваше бавно, а аз имах нужда от по-големи предизвикателства по отношение на работните си задачи.

Затова си дадох равносметка за нещата, които са ме вълнували още от училище. Математиката в гимназията и университета винаги ми се е удавала и е била сред любимите ми предмети. Това ме насочи към програмирането.

Тогава се обърнах към г-жа Весела Калъчева в качеството й на изпълнителен директор на БАИТ и национален координатор на eSkills for Jobs за България. В разговор-консултация тя ми представи възможностите за преквалификация, които кампанията eSkills for Jobs предоставя, и ИТ Таланти изпъкна като най-добрата алтернатива в моя случай.

Имахте ли базови познания за програмиране преди обучението в ИТ Таланти?

Завършила съм природо-математическа гимназия и там сме засягали някои базови неща, свързани с програмиране, но в последствие 4 години в университета бях много далече от този сектор, така че по време на първата лекция от camp-a, знанията ми бяха нулеви.

– Кое направление в ИТ Таланти завършихте?

Java Enterprise Edition (Java EE).

Вижте Каталога с налични ИТ курсове тук

– Как повлия това на кариерата Ви?

ИТ Таланти не просто повлия на кариерата ми – те създадоха кариерата ми. Без тях аз нямаше да мога за 6-месечен период да усвоя знания, достатъчни да започна работа. Освен това контактът, който те създават между техните кадети и фирмите от сектора, е ключов за нашата реализация след успешното приключване на курса.

– Позицията, която заемате в момента? В каква компания?

В момента работя като младши разработчик софтуер в българо-белгийска компания, разработваща бизнес софтуерни решения.

– Какво бихте работили, ако не бяхте в ИТ сферата?

Аз съм бакалавър по „Икономика на отбраната и сигурността“. Предвид това, ако не се занимавах с програмиране, се виждах в някоя държавна структура, свързана със сектора по отбрана, или като бизнес анализатор в частния сектор.

ИТ Таланти са сред стейкхолдърите на инициативата eSkills for Jobs.

Информация за това и други ИКТ обучения можете да намерите тук.

Pin It on Pinterest