Alpha QA 2024 г. приема кандидати

Alpha QA 2024 г. започва да приема кандидати. Това съобщиха от Телерик Академия, организатори на програмата  за подготовка на QA (Quality Assurance) инженери Alpha QA. Това ще е единственото издание на обучението, планирано за 2024 г. Програмата е изцяло практически насочена и осигурява необходимите умения и знания за ИТ кариерен старт като QA инженер след 6 месеца.

Как да участвате?

Alpha QA 2024 г. приема кандидатиКандидатстването е до 24 февруари. Всички желаещи да се включат, които нямат предишен ИТ опит, могат да се запишат за участие в безплатен курс по основи на програмирането до 7 януари 2024 г. Кандидатите с базови ИТ познания имат опцията да се явят на предварителен изпит за прием в Alpha QA на 9 януари, като по този начин да си гарантират от по-рано място в програмата при добър резултат.

Това издание ще се радва и на двама нови водещи лектори с многогодишен опит в сферата на QA: Димо Митев – QA Архитект в Progress и Мирослав Христев – ръководител на екипа за автоматизация на качеството в DraftKings.

„С динамичното развитие на дигиталните иновации сигурността и високото качество на всички технологии са от решаващо значение. Именно тук се появява и нуждата от QA специалисти, чиято роля е да търсят грешки, проблеми и разминавания в един софтуерен продукт, за да подсигурят неговото качество и да гарантират, че отговаря на клиентските изисквания. В този смисъл ролята на QA специалистите е особено важна, но в действителност на пазара има недостиг на такава експертиза. Според проучване на JetBrains за 2022 г. 40% от екипите имат по-малко от един QA тестер на 10 разработчици.“ – коментира Александра Мечкова – главен изпълнителен директор на Телерик Академия.

Подготовка за летящ кариерен старт в областта на QA

Alpha QA е най-краткото и в същото време всеобхватно обучение на пазара. Тя е единствената програма от портфолиото на Телерик Академия, която се провежда веднъж годишно и едновременно с това е с вечерна лекционна форма. Графикът дава възможност интензивното обучение да бъде успешно съчетавано с работа или други ангажименти.

Завършването на курса отваря широко вратите към света на QA специалистите. В рамките на 6 месеца курсистите се подготвят за старт на своята ИТ кариера. Сред темите в обучението са работа с Java, обектно-ориентирано програмиране, функционално автоматизирано тестване, API тестване и др. Акцент се поставя върху комбинацията от технически и т.нар. меки умения (soft skills). Soft skills сесиите включват теми като работа в екип, ефективно учене, устойчивост, даване и получаване на обратна връзка – всичко това помага за бързата адаптация на курсистите на бъдещите им работни места.

В Alpha QA фокусът е върху практическата подготовка на учащите се. Те имат възможност да  работят както самостоятелно, така и в екип. Проектите, от своя страна, са  реални казуси, с решаването на които курсистите изграждат първоначално портфолио, съответно могат да засвидетелстват уменията си пред бъдещи работодатели.

Още по време на обучението участниците се срещат с водещи ИТ компании, част от партньорската мрежа на Академията, научават повече за дейността им и възможността за стартиране на работа при тях.

Ценен елемент в програмата е менторството. Освен да се обръщат към своите лектори, учащите се възползват от помощта и експертизата на ментори, които вече са били в тяхната роля и  чрез съвети, насоки и подкрепа им съдействат да продължат успешно подготовката си.

За Телерик Академия

С общност от над 160 хил. души, Телерик Академия е една от най-успешните образователни организации в България. През последните две години компанията отбелязва 30% средногодишен ръст на приходите и само през 2022 г. Академията отбелязва 35% ръст на кандидатите.