Международна среща за стандартите на програмния език С++ се провежда в България

Международна среща за стандартите на програмния език С++ ще се проведе в България. Създателят на програмния език С++ и професор по компютърни науки в Колумбийския университет в Ню Йорк Бярне Строуструп и председателят на работната група Library Evolution към Международния комитет по стандартизация ISO/IEC/JTC 1/SС 22 за С++ и Principal Architect на NVIDIA Брайс Еделстийн Лилбак идват в София на 9 юни 2023 г. Те ще участват в конференцията “C++: пътища и перспективи”, посветена на развитието на стандартите за програмния език С++.

Международна среща за стандартите на програмния език С++ се провежда в България

Конференцията се организира от софтуерните компании VMware и Chaos в партньорство с Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“.

В дискусията ще участват професионалисти с дългогодишен опит в работата със С++: д-р Васил Василев, Петър Димов, Станимир Луканов, Васил Керемидчиев, Иван Комитов и Михаил Михайлов, както и представители на Българския институт за стандартизация.

На събитието са поканени програмисти, представители на български компании и университети. Конференцията ще се проведе в зала „Витоша“ на Интер Експо Център на 9 юни от 16:00 ч.

За участие се изисква предварителна безплатна онлайн регистрация.

С++ стандарти

Повод за идването на Бярне Строуструп и Брайс Еделстийн Лилбак в България е провеждането на редовна среща на работната група WG21 към международния комитет ISO/IEC/JTC 1/SС 22 от 12 до 17 юни във Варна. Групата е ангажирана с разработване и приемане на стандартите за програмния език С++. Повече от 100 световноизвестни експерти в областта на езиците за програмиране от водещи технологични организации ще работят съвместно по новата версия на програмния език (C++ 26). В рамките на срещата ще бъде окончателно финализиран стандартът C++23 и официално ще започне работата по C++26, като ще се разглеждат най-новите предложения за развитие на езика.

По време на събитието представители на българската група експерти към ISO/IEC/JTC 1/SС 22/WG21 за С++ ще обсъдят как местната технологична общност може да участва във формирането на бъдещите стандарти.

България е първата държава от Източна Европа, която е домакин на среща на подкомитета от основаването му през 1989 г. досега. Подготовката за това уникално за България събитие започва още през 2017 ., когато С++ ентусиастът и технологичен консултант към Princeton University д-р Васил Василев успява да представи България като ключова дестинация за работната група.

Програмният език C++

Бярне Строуструп започва да разработва C++ през 1979 г. Първоначално програмният език е базиран на C, но в него е добавена подобрена типова система, която поддържа обектно-ориентирано и шаблонно програмиране.

От 90-те години на XX век C++ е един от най-популярните езици за програмиране. Приложението му е изключително разнообразно. Използва се за създаване на операционни системи, уеб браузъри, компилатори, графични платформи и други системни компоненти. С++ все по-често се използва за преносими устройства, автомобили, умна техника и роботи, графични приложения, сървъри, научни изчисления, както и винаги, когато се търси максимална производителност на сравнително ниска цена. Потребява се в медицинските устройства и е в основата на повечето разработки с изкуствен интелект или машинно самообучение (AI/ML). Използването на този език за програмиране в България е силно застъпено във водещите технологични компании, които създават технологични решения, използвани от милиони потребители по цял свят.

„С++ намира приложение във всички индустрии и в напреднали научни и инженерни проекти, като марсоходите на НАСА.. Той е почти навсякъде и в софтуерната инфраструктура. Работата на групата по стандартите е от съществено значение за продължаващия успех на С++.“  Това коментира Бярне Строуструп, създател на програмния език и автор на основополагащи книги за използването му.

Подробности за програмирането и различните ИКТ професии ТУК