Дигиталната грамотност, изкуственият интелект и STEM бяха обсъдени на кръглата маса „БАИТ в подкрепа на образованието”

Кръглата маса „БАИТ в подкрепа на образованието”, която се проведе вчера /4юни/, събра в дискусия представители на Министерството на образованието, директори и учители от средни училища и ректори и преподаватели от висши училища от цяла България, както и представители на ИТ бизнеса, които са ангажирани в сферата на образованието. Близо 80 души с интерес проследиха обсъжданията по отделните теми и се включиха с актуални въпроси към панелистите в дискусията.

Заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева съобщи, че МОН работи по визия за средното образование, насочена към високите нива на дигитални умения на учителите и учениците. Тя отбеляза още, че освен базовата дигитална грамотност, изключително важна е и грамотността, свързана с използване на изкуствения интелект.

По думите ѝ визията на МОН съдържа няколко изцяло нови елемента, сред които е желанието да бъде създадена Агенция за дигитализация, за дигитално образование. В момента се работи и по създаването на нови роли в образователна система, например всяко средно училище да има технологичен директор, който да отговаря за целия процес по дигитализация.

STEM трябва да бъде стимул, към който да се ориентира не само задължителното преподаване по природни науки, математика и информационни технологии, но и по хуманитарни науки, когато те могат да се интегрират в различни теми с традиционните СТЕМ предмети за решаване на конкретни проблеми, казуси и задания от живота‘‘, добави зам.-министър Mитева.

“Когато имаш една уникална специалност, без значение дали това е в средното или във висшето образование, ти стигаш до липса на достатъчно адекватни специалисти, които да преподават в тези специалности, и да изграждат специалисти”, каза проф. д-р Миглена Темелкова,  председател на Съвета на ректорите на висшите училища в България и ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Тя сподели успешния си опит в създаването на нови специалности между университети, които ползват общи ресурси и с подкрепата на бизнеса, като изграждат успешни кадри за трудовия пазар.

Маргарита Янакиева, директор на ПГВТ „А. С. Попов“ (София) коментира: “Впечатлена съм колко много протегнати ръце от страна на бизнеса имахме през последните две-три години, и смятам, че точно това е пътят за развитие на професионалното образование в България”. В хода на дискусията тя коментира и конкретно предложение на ИТ бизнеса във връзка с обучение на специалисти по киберсигурност.

Представителите на бизнеса разказаха как компаниите им сътрудничат с българските образователни институции.

Иво Русев, главен търговски директор на Telelink Business Services, посочи, че е добре да се обръща внимание на положителните неща. “През последните години българските кадри, които излизат на нашия пазар, са изключително адекватни. Въпреки трудностите и дискусиите за поколенията, които идват, за тяхната неангажираност, кадри има, и те са много по-фокусирани, с много по-добра подготовка – нещо, което не се е случвало в предишните години”, каза още И. Русев. Той допълни, че като компания в Telelink си партнират с много университети, а техни служители са и преподаватели в някои от тях, за да бъдат в близък контакт с образователната система.

През последните 20 години изключително активно работим в сферата на образованието, както като един от основните доставчици на технологии в образователната среда във всички аспекти – от детските градини до висшето образование и МОН, така и като компания, която поставя образованието, заедно със здравеопазването, като един от основните приоритети”, коментира Янко Бахчеванов, ръководител на отдел „Продажби“ в Kontrax.

“Като една от най-големите компании в IT сектора в световен мащаб, Oracle поставя изключително голям фокус върху образованието и най-вече в посока това да развива дигитални умения, и да предоставя възможно най-много ресурси на образователните институции, като най-вече целта е тези ресурси да стигнат до учениците и до студентите, тоест, до хората, които изграждат бъдещето“, каза Велина Топалова, старши търговски представител в Oracle. За тази цел компанията има специално създадена организация Oracle Academy, добави тя.

Директори, заместник-директори и учители от Бургас, Пазарджик, Правец, Самоков, Стара Загора и София имаха възможност да оправят конкретни въпроси към представителите на МОН и бизнеса.

„За БАИТ е изключително важна темата за българското образование. Именно, за да успеем да отговорим на динамиката в развитието на технологиите, които навлизат в образователната система, като национално отговорна асоциация, решихме, че ще продължим със събитие по темата в нов формат тази година. Изключително много се радваме на интереса към новия формат и това ни мотивира много за следващото издание.”, посочи Весела Калъчева, изпълнителен директор на БАИТ.

Кръглата маса „БАИТ в подкрепа на образованието” 2024 се проведе с подкрепата на

Златни спонсори: Телелинк Бизнес Сървисис, Контракс и ORACLE EAST CENTRAL LTD. BRANCH BULGARIA

Сребърни спонсори: Power Partner Solutions

Бронзови спонсори: ERP Academy и ITC Consult