Министерството на електронното управление с инициатива за безопасен интернет за децата

Министерството на електронното управление (МЕУ) предприе инициатива за безопасен интернет за децата.

10 съвета, насочени към най-младите потребители на мрежата

  1. Никога не предоставяй своята парола, домашен адрес, телефонен номер или рождената си дата онлайн. Бъди наясно, че хобитата си също са лична информация.
  2. Паролата ти е като ключовете от вкъщи. Тя е твоя. Тя не трябва да бъде споделяна с други и когато я създаваш а направи трудна за другите, но лесна за теб да я запомниш.
  3. Винаги хвърляй по едно око на телефона или таблета си, никога не ги оставяй без надзор. Задай им парола за отключване и ги заключвай, ако не ги ползваш.
  4. Увери се, че познаваш онлайн приятелите си лично: кажи на някой възрастен, ако получиш онлайн покана за приятелство от човек, когото не познаваш.
  5. Мисли внимателно, преди да постнеш или „кажеш“ нещо онлайн, много е трудно да заличиш интернет историята.
  6. В интернет също има добри обноски: поискай позволение, преди да споделиш снимка или информация за другиго.
  7. Помисли, преди да кликнеш: не отваряй линкове, получени от непознати по и-мейл или които водят до непознати за теб интернет страници.
  8. Ако видиш неподходящи за възрастта ти снимки или видео, незабавно уведоми някой възрастен.
  9. Купувай онлайн само с помощ от възрастен.
  10. Дай на някой възрастен да ти помогне, когато правиш личните си настройки за сигурност на смартфона, таблета и приложенията, които ползваш.

Министерството на електронното управление с инициатива за безопасен интернет за децата

Отвори в пълен размер 

По данни на УНИЦЕФ поне  71 % от децата и младите хора играят или общуват активно онлайн. Цифровите технологии откриват много нови канали за комуникация и забавления. Интернет може да осигури изключително важен достъп до здравни и образователни услуги. Също така и информация по теми, които са важни и интересни за младите хора. Въпреки това, заедно с възможностите и ползите, които носи, Интернет е среда, в която децата се са изложени на редица заплахи и вреди от съдържание, контакти и поведение онлайн.

Кампанията

Международният съюз по далекосъобщения (ITU) с помощта на експерти в различни области е разработил Насоки за създателите на политики в областта на защитата на децата онлайн. Документът включва редица препоръки, включително правни и политически рамки. Те са насочени към вредите, причинявани на децата в цифровата среда.

МЕУ отчита изключителната важност на темата за безопасното сърфиране  на децата в Интернет и в бъдеще ще работи съвместно с другите държавни институции за налагането й в основния дневен ред на обществото.

Отвори в пълен размер