Близо 1500 български деца и ученици се включиха в забавно програмиране

Близо 1500 български деца и ученици се включиха в 458 събития по време на Европейската седмица на програмирането. Проявите се състояха в периода от 8 до 23 октомври 2022 г. Ангажирани бяха 299 институции – училища, детски градини, библиотеки и читалища. Това съобщават от Министерството на образованието и науката.

Близо 1500 български деца и ученици се включиха в забавно програмиране

Снимка: МОН

Проведени бяха множество състезания „Знам, кодирам, програмирам“, срещи с представители на технологични компании и демонстрации на клубове по роботика как се конструира и програмира робот. Ученици писаха кодове със Scratch и създаваха интересни игри. Показваха как една презентация може да бъде интерактивна с използване на VBA. Също така редактираха код в платформата на ARDUINO и се забавляваха с игри в learning apps и Kahoot. По време на друго събитие ученици имаха задача да шифроват и криптират съобщения. По този начин направиха кореспонденцията си в мрежата поверителна. Деца имаха забавно програмиране на стъпките на робот, който ходи, може да прави гимнастика, да пее и да танцува.

Инициативата EU CodeWeek

Български деца и ученици традиционно се включват в Европейската седмица на програмирането EU CodeWeek. Целта на тази инициатива е да представи програмирането и цифровата грамотност на всички по забавен и развлекателен начин. Седмицата предлага на всички ученици възможност да направят първите си стъпки като цифрови творци. За тази цел предоставя на училищата и учителите безплатни възможности за професионално развитие, учебни материали, международни предизвикателства и възможност за обмяна на опит.

Усвояването на програмирането помага на учениците да разбират бързо променящия се заобикалящ ни свят. Спомага да научат повече за начина на работа на технологиите и да развиват умения и възможности, за да реализират нови идеи и да създават алгоритми.

Обучението по програмиране осигурява възможност учениците да заемат водеща позиция в едно цифрово компетентно общество и да получат по-добри шансове за успех в личния и професионалния си живот.