Часът на програмирането предстои тази събота

Часът на програмирането, Hour of Code, научно-технологична работилница за деца, ще се проведе тази събота, 14 декември 2019.

Часът на програмирането предстои тази събота

Събитието ще се състои от 11:00 ч. до 13.00 ч. в Училищна Телерик Академия по повод международния ден „Часът на програмирането“.

Тех работилницата е безплатна и е подходяща за деца между 7 г. и 13 г. Предварителната регистрация е задължителна на coderdojo.bg/schedule .

Необходимо е всяко дете да носи личен лаптоп, зарядно и външна мишка. Също така и несесер с цветни моливи, ножица и лепило.

Очаква се да се включат около 70 деца. През тази година те са поканени да участват в STEAM работилница. Тя ще включва

програмиране в code.org с пъзела на играта Minecraft

създаване на мини технологичен проект и участие в научни експерименти.

Децата ще имат възможност да се запознаят с писането на код. Ще изследват какво е изкуственият интелект (AI) с примери от истинския свят, при които той е помогнал да бъдат предотвратени пожари. Участниците ще създадат код, за да спрат пожари и да спасят село в света на Minecraft. Безплатният урок по писане на код с Microsoft MakeCode е наличен за всеки с Windows, macOS или iPad.

По време на работилницата децата ще могат да създадат и своя STEAM коледна картичка. За целта ще използват електронни елементи и художествени материали. Ще участват и в забавни научни експерименти.

Hour of Code се провежда за пета поредна година. Проявата се организира от CoderDojo Bulgaria и Дигитална национална коалиция с подкрепата на SAP, Ocado Technology, Училищна Телерик Академия, Microsoft България.

Инициативата е част от ангажимента на компанията Microsoft да представя на учениците по света компютърните науки. Както и да им показва, че работата с код не е за избрани, а всеки може да научи основите на програмирането.

През цялата седмица клубовете от програмата на CoderDojo България в цялата страна (около 40), са поканени да се включат в инициативата. Те ще проведат „Часът на програмирането“ със своите деца, като се включват и много училища.

Още информация за ИТ инициативи и събития