Нова програма Upskill Data Analyst отваря Телерик Академия

Upskill Data Analyst е изцяло нова програма, която Телерик Академия стартира. Обучението ще бъде практически насочено, като целта е курсистите да усвоят набор от умения и знания, нужни за професията „анализатор на данни“. Програмата е подходяща за хора, които искат да изградят здрава основа за кариера като специалисти по анализ на данни. В същото време място в нея могат да намерят и професионалисти с известен опит в области като банкиране, счетоводство, финанси и др., които имат желание да повишат уменията си и да променят кариерния си път.

Нова програма Upskill Data Analyst отваря Телерик Академия Според доклад на Световния икономически форум анализаторите на данни са четвъртата най-бързо развиваща се технологична професия за 2022 г.. Прогнозите сочат, че ще бъде шестата най-бързо развиваща се професия през следващите 4 години. Нуждата от подобни специалисти се очаква да нарасне до 30-35% в световен мащаб.

„В днешния свят, управляван от данни, тези роли ще имат все по-голямо значение за бизнес растежа на компаниите. Нарастващото търсене на анализатори на данни и важността на ролята бяха определящи за решението ни да добавим в портфолиото си нова програма за анализ на данни. Upskill Data Analyst е част от мисията на Телерик Академия да бъдем адаптивни и да отговаряме в максимална степен на нуждите на бизнеса и таланта.“

Това  споделя Александра Мечкова – главен изпълнителен директор на Телерик Академия.

Трейнърски екип

Екипът от лектори в програмата включва водещи специалисти с богат практически опит в България и чужбина в областта на инженерството и анализа на данни, бизнес операциите и др.

Павлин Мавродиев – понастоящем специалист по данни във водещата швейцарска банка UBS, има над 10-годишен опит в сферата. Той изминава пътя от академичните среди до бизнеса, като изгражда кариера в науката за данните (data science). Той има докторска степен по моделиране на данни от един от най-престижните технически университети в Европа – ETH Zurich, и е запален по преподаването – външен лектор е в Университета за приложни науки и изкуства в Люцерн, където преподава „Модерно инженерство на данни“ с Apache Kafka.

Николай Трифонов – директор Data Insights Services в Coca Cola European Partners, притежава над  15-годишен опит в областта на бизнес операциите, анализа на данни и продуктовата стратегия. Професионалният му фокус е върху решенията, които добавят стойност, операциите, базирани на данни и върху изграждането на овластени екипи, които решават проблеми.

Георги Смилянов – също водещ лектор в програмата, има бакалавърска степен по компютърни науки и бакалавърска степен по икономика и финанси, и двете от Bard College, САЩ. Започва кариерата си в Move Digital Zurich, където работи като количествен анализатор и софтуерен инженер. През 2019 г. Георги предлага и ръководи създаването на инженеринговия офис на Move Digital в България, като понастоящем е негов генерален мениджър.

Към водещите трейнъри ще се присъединят и гост лектори от различни компании.

За обучението и приема в програмата

Тримесечната програма стартира на 1 април 2024 г. Лекциите ще се провеждат два пъти седмично в онлайн формат. Това прави обучението подходящо за хора, които работят и искат да направят следващата стъпка в кариерата си или да се преквалифицират в специалисти по анализ да данни. Практическият фокус на курса дава възможност и за компаниите да инвестират в развитието на служителите си и надграждането на екипите с профилирани кадри, които да умеят да превеждат процесите в компанията на езика на цифрите, а след това – с помощта на статистиката да предлагат начини, по които тези процеси да дават по-добри резултати за бизнеса.

Крайният срок за кандидатстване е 10 март 2024 г.

Можете да подадете CV, мотивационни въпроси и онлайн тест на сайта на програмата.

Входящият тест оценява как разсъждава кандидатът, когато е изправен пред често срещани проблеми с анализ на данни, независимо от техническото изпълнение. Тестът също така установява минималните технически познания във фундаментални области на анализ на данни, каквито са бази данни, SQL и статистика.

В края на обучението курсистите ще имат задълбочени познания за това как да управляват и структурират процеса по анализ на данни от начало до край. Ще разполагат и с натрупан практически опит с инструменти за данни (като Tableau, Python, SQL, изкуствен интелект за анализ на данни) и методологии, използвани от водещи фирми днес.

Вижте какво работи ученият по данни