Състезание излъчи първия отбор по киберсигурност на България

Състезание излъчи първия отбор по киберсигурност на България.

Състезание на BSIDES излъчи първия отбор по киберсигурност на БългарияПобедителите и претенденти да представляват България на европейското състезание в Норвегия са: Виктор Славов – 24 години, Симеон Бунчев – 24 години, Красимир Велков – 19 години.

Общо 50 състезатели от цялата страна участваха в състезанието по киберсигурност, проведено в рамките на Втората международна BSIDES конференция на тема “Киберсигурност”. Домакин и съорганизатор на конференцията беше Университетът за национално и световно стопанство (УНСС).

“Състезанието се реализира в онлайн платформа, в която съдържа различни специално създадени препятствия. Задачата пред участниците е да ги “хакнат” за 48 часа”. Това обясни Спас Иванов, управляващ директор в Baseline Cyber Security, единият от организаторите на състезанието.

Състезанието е част от националната инициатива “Cyber Security Challenge Bulgaria (CSCB)”, подкрепена от Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност и Министерството на електронното управление. Целта на инициативата е да организира ежегодно квалификационни състезания в страната. По този начин ще се избират най-добрите десетима младежи, които да представляват България на Европейското първенство по киберсигурност.

Европейското първенство по киберсигурност (EU Cybersecurity Challenge 2023) се организира от ENISA (Агенция на Европейския съюз за киберсигурност). Надпреварата и има за цел да предизвика най-големите млади таланти в областта на киберсигурността и киберзащитата в Европа. До момента са проведени седем издания, като през 2022 г. печели отборът на Дания. Тази година състезанието ще се проведе през октомври в Норвегия.

BSIDES

Международната конференция на тема “Киберсигурност” бе открита от заместник-министъра на електронното управление Атанас Мазнев. “Изискванията и нуждите в областта на киберсигурността се повишават непрекъснато и Министерството на електронното управление работи не само в областта на киберсигурността, но и в дигитализацията на държавата, като се започне от създаването на закони, политики и държавни стратегии, и се стигне до самата оперативна защита на държавната администрация”, каза заместник-министърът на електронното управление.