Включи се в хакатона DefInSpace 2022

DefInSpace 2022 е първото международно състезание с фокус приложението на космически технологии в областта на отбраната и сигурност. Хакатонът се организира от Офисът за трансфер на аеро-космически технологии „РИСК-СПЕЙС-ТРАНСФЕР“, Българска академия на науките, под патронажа на Посолството на Франция в България и с подкрепата на Министерството на отбраната на Република България и Фондация „Хемус-95“.

Включи се в хакатона DefInSpace 2022 Събитието ще се проведе на 3-4 юни 2022 г., в рамките на XV Специализирано международно изложение за отбранителна техника и услуги „ХЕМУС 2022 – Отбрана, антитероризъм и сигурност“ (1-4 юни 2022 г.) в град Пловдив.

DefInSpace 2022

DefInSpace 2022 е първото международно състезание за иновации с акцент върху използването на космически технологии в областта на отбраната и сигурността. Иницииран от Френското космическо командване във Франция (Commandement de l’Espace). Проявата е организирана от френския аерокосмически клъстер „Aerospace Valley“ през 2021 г.

Тематиката а е подходяща за участие на студенти от военните училища, университети както и представители на научни организации и бизнеса, които работят в сферата на сигурността и аеро-космическите технологии.

В DefInSpace 2022 могат да участват лица над 18 г., студенти или служители с до 3 години професионален опит. Те следва да решават предизвикателства, поставени от Френското космическо командване:

  1. Управленски решения:

Как ЕС може да се справи с управлението на космическия трафик от гледна точка на регулация (стандарти, правила и др.) Също така и на стратегическо ниво (автономия, предизвикателства, космическа дипломация и др.)? Какви предизвикателства стоят пред министерствата на отбраната на държавите-членки на ЕС?

  1. Технически капацитет:

Изграждането на какви технически възможности (сензори, мрежи, обработка на данни и др.) са от съществено значение за автономно и надеждно управление на космическия трафик на ниво ЕС? Какъв принос могат да имат въоръжените сили на държавите-членки на ЕС?

Управлението на космическият трафик е тема, която има все по-голямо значение за човечеството. Това е така поради значителното увеличение на изстрелваните изкуствени спътници в околоземна орбита. Освен това и плановете на ЕС за разработването на политика, свързана със способностите на ЕС да проследява обекти в космоса и създаването на международни регулации за отговорно и безопасно използване на космическото пространство.

Как да се включите

Участниците могат да се регистрират индивидуално или като отбор от 2 до 5 човека.

Отборите победители в българското издание на DefInSpace 2022 ще имат възможността да представляват страната ни в Париж на международния финал на 28 юни 2022 г. Голямата награда е пътуване до космодрума във Френска Гвиана и наблюдение на изстрелването на сателит.

Още информация за ИКТ инициативи и обучения