България с отличия на еJOI 2022

Приключи eJOI 2022, шестото издание на Европейската младежка олимпиада по информатика. Българските отбори спечелиха бронз от престижното състезание. Олимпиадата се проведе дистанционно с виртуален домакин Киев, Украйна, а участие взеха 173 младежи от 33 държави.

Олимпиадата е създадена в България през 2017 г. и от тогава привлича все по-голям брой младежи до 15,5 години. Тази година отново бе отбелязан рекорд в броя на участниците. България беше представена от състезатели от София, Плевен и Шумен.

България с отличия на еJOI 2022Разпределението по отбори и постиженията им са:

Първи отбор:

Михаил Михалев от ПМГ „Академик Иван Гюзелев“, Габрово;

Андрей Стефанов от ПЧМГ, София; Школа Олимпийци – бронз;

Огнян Йоргов – СМГ “Паисий Хилендарски”, София; Школа „Олимпийци“ – почетна грамота;

Симона Христова – ППМГ “Найчо Попович”, Шумен; Школа А&Б – бронз.

Ръководители: Емил Келеведжиев и Зорница Дженкова от ПМГ “Акад. Иван Гюзелев”, Габрово

Втори отбор:

Виктор Ванев – М Г „Гео Милев“, Плевен;

Валентин Филипов – М Г „Гео Милев“, Плевен – бронз;

Серкан Рашид – ППМГ “Найчо Попович”, Шумен; Школа А&Б – бронз;

Иво Иванов – ППМГ “Найчо Попович”, Шумен; Школа А&Б.

Ръководители: доц. Пламенка Христова от Русенския Университет и Димитър Добрев – докторант в Шуменския Университет и преподавател в Школа А&Б

“Състезанието беше тежко, задачите – доста нестандартни. Гордеем се, че децата дадоха всичко от себе си, въпреки предизвикателния първи олимпийски ден.“ – сподели д-р Бисерка Йовчева, почетен професор на Шуменския университет, ръководител на Школа А&Б“ и съпрезидент на eJOI.

Софтуерна компания Мусала Софт е съосновател и основен партньор на eJOI. Елена Маринова, президент на Мусала Софт и съпрезидент на eJOI, заедно с Алексей Христов, председател на УС на Сдружение на олимпийските отбори по природни науки (СООПН), д-р Бисерка Йовчева – съпрезидент на eJOI и проф. Красимир Манев, първи президент на еJOI са основателите на Олимпиадата през 2017г. в София.

„Когато създадохме eJOI в България през 2017 бяхме изпълнени с ентусиазма на новото начало и възможност за децата на Съвета на Европа. Днес, след домакинството на Русия, Словения, Грузия, Румъния и Украйна, сме свидетели на утвърден формат, който започва да излиза извън първоначалните географски рамки – през 2022 ни гостуваха отбори от Виетнам и Перу например.

Горди сме, че за пореден път успяхме да преодолеем тежки политически противопоставяния, за да имаме успешно състезание. Благодарим на Украйна, която в условия на война беше чудесен домакин, макар и онлайн.“ – сподели Елена Маринова, президент на Мусала Софт и съпрезидент на eJOI.

Мусала Софт работи на европейско и глобално ниво чрез международните си инициативи като състезанието за програмиране CodeIT, работата с образователни институции и неправителствени организации.