Победителите в Академия за иновации 2022 са известни

Победителите в Академия за иновации 2022 са известни, след като журито оцени представените в конкурса идеи.

Победителят

Победителите в Академия за иновации 2022 са известни

Победител в Академията за иновации 2022 е отборът leARn, който прави прецедент – за пръв път за 9 години конкурсът се печели от отбор ученици. Това са Виктор Неделчев, Димитър Костадинов и Огнян Траянов от Първа английска езикова гимназия и Американския колеж с идеята си за виртуално учебно съдържание.

За развитие на идеята си отборът печели 10 000 лв., предоставени от Европейска инвестиционна банка (ЕИБ). Също така младежите ще направят посещение на европейските институции в Брюксел, предоставено от Европейската комисия и получиха и предметни награди, предоставени от Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ).

Надпреварата

Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ е традиционен академичен партньор на инициативата. Тази година деканът доц. д-р Атанас Георгиев беше председател на журито, което оцени представянето на отборите.

На второ място се класира отбор Vodoraslo, съставен от Денис Иванов и Ванеса Стефанова. Екипътр беше подготвил прототип на биореактор с водорасли, който пречиства въздуха. Те са студенти в Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Те спечелиха 10 000 лв. за развитие на идеята си, предоставени от Българската банка за развитие (ББР), посещение на европейските институции в Брюксел, предоставено от Европейската комисия и предметни награди, предоставени от СОАПИ.

На трето място се класираха учениците Александър Палийски, Георги Колев и Мартин Щилянов от математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив. Те представиха идеята си за виртуална валута за централната банка. Отборът им печели посещение на европейските институции в Брюксел, предоставено от Европейската комисия, и предметни награди, предоставени от СОАПИ.

Академия за иновации

От над 100 участници в Академията за иновации 2022, която се провежда за девета поредна година, бяха сформирани 20 отбора. От тях 17 бяха допуснати до менторството в Ден 1 на Академията, а 8 бяха допуснати до финала на Ден 2 и представяне пред журито на конкурса.

В журито участваха водещи представители на академичната общност, публичния сектор и бизнеса, сред които и БАИТ. Наталия Футекова от УС на асоциацията оказа ценна подкрепа на състезателите като ментор.

Публично-частното иновационно образователно партньорство Академия за иновации се организира в сътрудничество с 14 университета, Представителството на Европейската комисия в България, Европейската инвестиционна банка, Българската банка за развитие, Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции и бизнеса.