Java шампион проведе семинар в Мусала Софт

Java шампион проведе семинар в Мусала Софт. Това информират от компанията, която е сред стейкхолдърите на eSkills For Future.

Семинар по Java

Java шампион проведе семинар в Мусала Софт

Шампионът по езика за програмиране Java Себастиан Дашнер проведе в петък специален еднодневен семинар. Уъркшопът беше на тема „Използването на микро услуги за реструктурирането на софтуерната архитектура на международна ИТ компания“ за 100 специалисти и софтуерни архитекти в Мусала Софт. Германецът пристигна у нас като част от поредицата събития „Meet the masters“. Те се реализират по проект „Обучение на специалисти в МУСАЛА СОФТ АД“, съфинансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. В рамките на проекта компанията организира обучения в 3 направления:

  • „Обучение на 20 неактивни лица“,
  • „Обучение на 45 начинаещи служители“ и
  • „Обучение на 35 специалисти с опит между 2 и 6 години“.

Дашнер е четвъртият чуждестранен лектор, който идва у нас по покана на Мусала Софт като част от „Meet the masters“. Преди това лекции имаха Питър Кринс („Изграждане на модулни решения за Интернет на Нещата с пакети. Най-важното, това работи!“), Скот Ву („Големи данни и машинно обучение“) и Анхел Мединила („Критични елементи и трудности при прилагане на гъвкави методи за разработка (Agile development) при мащабни географски разпределени проекти“).

Пресконференция

Преди семинара бе организирана пресконференция на тема „Специфични обучения помагат за развитието на българския бизнес“. С медиите разговаряха Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, Делян Лилов, Изпълнителен директор на Мусала Софт, и Себастиан Дашнер.

„Този тип схеми, от гледна точка на бизнеса, решава проблема с липсата на добре подготвени кадри. И по-важно – дават възможност на млади хора да се преквалифицират изцяло или с надграждащо обучение да се реализират успешно и да имат добре платена професия“. Това посочи З. Русинова.

„Изключително съм впечатлен от инвестирането в т. нар. „икономика на знанието“. Благодарение на  осигуреното финансиране правим между 2 и 3 пъти повече отколкото щяхме да направим без него. По първото направление по програмата за неактивни лица, ние успяхме да дадем на нашите бъдещи кадри фундамента, от който лесно да надграждат, както и последваща възможност да започнат работа по сложни и мащабни проекти. Резултатите надминават очакванията благодарение допълнителните ресурси по Оперативната програма“. Това посочи Д. Лилов.

„В софтуерните специалисти тук видях много високо ниво на познания. Изключително много ми харесва това, че има култура за непрестанно надграждане на знанията и развитие на професионалните умения“. Това каза Себастиан Дашнер, един от най-изтъкнатите специалисти по езика за програмиране Java.

Java

Java е един от най-популярните и използвани езици за програмиране в света. Според различните източници в момента е използван от близо 10 милиона разработчици. Java се разработва в няколко направления:

  • Java Standard Edition – базовата версия, която се използва за разработка на клиентски приложения;
  • Java Enterprise Edition – базирана е върху Standard Edition. Използва се най-често при сървърните приложения в интернет под формата на т.нар. Java сървлети и Java Server Pages (JSP), но освен това включва и голям брой други софтуерни технологии;
  • Java Micro Edition – самостоятелна олекотена версия за работа на устройства с ограничена изчислителна мощност като мобилни телефони, смартфони и др.

Още информация за ИТ събития и обучения