Ученици ще се обучават чрез наука в институтите и музеите на БАН

Ученици ще се обучават чрез наука в институтите и музеите на БАН. Това предвижда съвместната програма „Образование с наука“ на Министерството на образованието и науката (МОН) и Българската академия на науките (БАН).

Програмата беше открита от министър Красимир Вълчев и председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски в Етнографския музей. По нея бяха одобрени 26 проекта на обща стойност 500 000 лв. Чрез тях институтите и музеите на БАН ще разработят образователни програми и дейности за учениците. Предвижда се и провеждането на летни школи за обучение на децата и учителите им. В началото тя ще е насочена предимно към децата от София, но през следващите години обхватът й ще се разшири.

Ученици ще се обучават чрез наука в институтите и музеите на БАН

Програмата

Обучаващите се във всички столични училища ще могат да посещават извънкласни занимания в музеите и институтите на БАН. Там ще се учат на математика в онлайн класни стаи и ще програмират роботи. Също така, ще предлагат решения за справяне с климатичните предизвикателства и ще прилагат космически технологии в екологията. Заниманията предвиждат още антропологични изследвания, химични опити, проекти по механика и холограми и др.

По думите на министъра програмата цели да се провокира интересът към STEM науките, както и да се разшири образователната среда. Вълчев подчерта, че „Образование с наука“ ще помогне да се мотивират повече ученици да се занимават с наука и да имат по-задълбочени познания по математика и природни науки.

Акад. Ревалски допълни, че БАН има традиции в работата с младите хора. „В програмата се залага повече на STEM дисциплините, но духовното присъства чрез музеите“, каза той.

След като беше даден официалният старт на програмата, министър Вълчев и акад. Ревалски разгледаха изложение, представящо проектите. Бяха показани холограмни образи на Васил Левски и Христо Ботев, химични опити, студентската книжка на Христо Смирненски, онлайн игри за правопис, математическо домино, уреди за антропологични изследвания, управление на роботи и др.

Подробности за Национална програма „ИТ Бизнесът преподава“