Любопитни загадки в първите STEM+C работилници България

Любопитни загадки и проекти възникнаха по време на първите STEM+C работилници България. Събитията се състояха в София и Варна през август. eSkills For Future е сред партньорите на инициативата.

Първите STEM+C работилници

В работилниците участваха 12 участници от 8 училища в България.  Най-много бяха възрастовите групи от  ученици 4-6 клас и ученици 7-9 клас.

Сред въпросите, които предизвикаха любопитство бяха:

  • Какво означава гама и делта при мозъчната дейност?
  • Дали е възможно да постигнем лесно трудните цели?
  • Как да разчетем ДНК?
  • Какво се случва при сблъсък на две черни дупки в Космоса?
  • Защо проектите имат лого и как да си направим професионално лого?
  • Как да работим в екип?
  • Кои са най-важните въпроси, когато подготвяме проект?
  • Колко пъти може да се увеличи клетката с джобен микроскоп?

 

Предстои връчването на златната значка „STEM+C училище вдъхновител“ на 163 ОУ “Черноризец Храбър” през м. септември 2018.

Инициативата

Целта на “STEM+C работилници България” е насърчаване на учениците да участват в извънкласни дейности, които се провеждат извън или в училище и развиване на дигиталните им умения и креативност при решаване на творчески проблеми (Science – Technology – Engineering – Mathematics + Computing).

В рамките на еднодневни учебни събития (workshops) ученици от училища в България се запознаха с най-нови технологии и практически експериментираха в областта на STEM+C. Програмата на инициативата включва дейности, насочени към развитие на умения за интердисциплинарно мислене, аналитични умения и любопитство към нови открития.

Организатори на инициативата „STEM+C работилници България“ са Милена Крумова, EduTechFlag и Йордан Ходжев, PlayToKnow. Организаторите вярват, че STEM+C знанията, интерес и ентусиазъм на учениците и бъдещи професионалисти в индустрията могат да са предпоставка за по-високи образователни резултати, повече проекти и амбиция за високи постижения и нови открития.

Още информация за подобни инициативи ТУК