Училищна Телерик Академия с 65 безплатни школи по програмиране и дигитални науки

Училищна Телерик Академия стартира 65 безплатни школи по програмиране и дигитални науки в 15 града в страната. Това съобщават от Телерик Академия, която е сред на eSkills For Future.

Училищна Телерик Академия с 65 безплатни школи по програмиране

Училищна Телерик Академия

Най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас отвори кандидатстването за учебната 2018-2019 г.

Предстоят нови безплатни обучения по програмиране и дигитални науки за ученици от всички възрасти в рекордните 65 школи в 15 града в страната.

Кандидатстването е отворено до 23 септември през сайта на инициативата.

Школите се организират в 15 града, включително в София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Стара Загора, Габрово, Враца, Разград и др.

Програмите са насочени към ученици от 1-ви до 12-ти клас и са съобразени с възрастта на учениците.

Не се изискват предварителни познания по програмиране.

Обученията са с продължителност 100 учебни часа, разпределени през учебната година. Курсовете се водят от опитни преподаватели и специалисти в областта.

След успешно завършване участниците получават сертификат от Училищна Телерик Академия. През следващата година те могат да продължат обучението си в по-високо ниво или друга програма.

За ученици в 1-3 клас

За най-малките ученици – от 1-ви до 3-ти клас, Академията в партньорство с CoderDojo Bulgaria, организира безплатни работилници по програмиране. Заниманията стартират от октомври. В работилниците учениците научават как да създават сайтове, компютърни игри и програми с визуалния език за програмиране Scratch.

Регистрацията за участие ще бъде достъпна в началото на октомври до запълване на свободните места.

За ученици в 4-7 клас

Учениците от 4-ти до 7-ми клас могат да избират между три програми: „Дигитални науки“, „Разработка на игри“ и „Алгоритмично програмиране“.  Обученията се предлагат както в София, така и в страната.

Кандидатстването вече е отворено и изисква регистрация на сайта и явяване на тест с логически задачи.

  • „Дигитални науки“ – учениците разбират какво стои зад новите технологии и как да ги управляват. Правят първите си стъпки в програмирането и научават как да се предпазват от опасностите в интернет.
  • „Разработка на игри“ – обучението въвежда учениците в програмирането, като използва естествения им интерес към компютърните игри. Децата неусетно преминават от консуматори на технологиите в техни създатели.
  • „Алгоритмично програмиране“ – програмата навлиза в дълбочина в света на програмирането като подготвя учениците за участие в състезания и олимпиади по информатика. Близо 70% от състезателите в групите за 4-7 клас през изминалата учебна година са възпитаници на Академията.

За ученици в 8-12 клас

Специализираните за гимназиалните ученици в София и страната програми са по „Дигитални науки“ и „Разработка на игри“. Обученията са с практическа насоченост и подпомагат  кариерната ориентация на учениците и тяхната последваща професионална реализация.

Кандидатите е необходимо да се регистрират онлайн и да се явят на входен тест.

  • „Дигитални науки“ – учениците научават какво стои зад някои от най-новите технологии: роботика, изкуствен интелект, 3D принтери и виртуална реалност и как да ги управляват. Създават първите си програми и разбират как да учат по-бързо и ефективно.
  • „Разработка на игри“ – участниците усвояват едни от най-използваните технологии за програмиране в света: HTML, CSS и JavaScript. Научават се как сами да създават интерактивни компютърни игри и решават технологични проблеми.

Телерик Академия

„Все повече от професиите днес и за в бъдеще ще изискват дигитални умения. Независимо дали ще изберат да се занимават с програмиране или да се развиват в друга област, учениците трябва да могат да управляват дигиталните технологии и да пишат код, за да бъдат конкурентоспособни на глобалния пазар на труда. Затова вече 8 години предоставяме качествено, безплатно ИТ обучение за ученици от всички възрасти“. Това коментира Петър Шарков, ръководител на Училищна Телерик Академия.

Училищна Телерик Академия, с подкрепата на Фондация „Америка за България“, подготвя децата и младежите за професиите на бъдещето. Инициативата развива логическото мислене икреативността им, въоръжава ги с ключови умения и им осигурява равен достъп до съвременно технологично обучение.

Още информация за ИТ обучения в Каталога