МОН внедрява облачна среда с безплатно образователно съдържание

МОН внедрява облачна среда с безплатно образователно съдържание. Платформата ще бъде реализирана по проект „Образование за утрешния ден“, изпълняван от Министерството на образованието и науката по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Той е на стойност близо 105 млн. лв. и се очаква в него да се включат 220 000 деца и ученици. Това обяви при представянето му заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. Тя посочи, че проектът безспорно е най-мащабният в сферата на средното образование не само като средства, но и като възможност за модернизиране на системата.

Платформата

МОН внедрява облачна среда с безплатно образователно съдържание

„Платформата ще е част от облачна среда, така че ще бъдат внедрени най-модерните технологии за защита. В нея ще има библиотека с ресурси – снимки и видео кадри, освободени от авторски права. Всеки преподавател ще има възможност да ги полза за направата на уроците си и да ги качва в облачна среда. Ще се финансира разработването на 10 000 образователни ресурси по утвърдените учебни програми от I до XII клас. Също така и адаптирани ресурси за деца със специално образователни потребности. Те ще се валидират от учители, преподаватели във висши училища и учени и ще бъдат със свободен достъп от цялата страна и чужбина. Платформата ще интегрира съществуващи национални и международни образователни системи със свободен достъп“. Това заяви зам.-министър Сачева. Тя допълни, че се очаква тя да бъде готова за пробно внедряване в образователната система до 16 месеца.

Техника и обучения

С около 23 млн. лв. от средствата по проекта 60 детски градини и 1940 училища ще могат да закупят модерна техника. Става дума за интерактивни дъски и маси, таблети, мултимедийни проектори и дисплеи за визуализация на интерактивно съдържание. Също така специализирана съвременна техника и за ученици със специални образователни потребности.

Близо 27 000 директори, заместник-директори и учители ще преминат обучения за създаване на дигитално съдържание. Тренингите предвиждат и преподаване на знания и умения по дигитална и медийна грамотност, онлайн поведение и др. Те ще бъдат проведени от водещи обучителни организации и висши училища. От началото на втория срок 60 000 ученици ще започнат да посещават занимания по интереси по дигитални умения и програмиране, обясни заместник-министърът.

Още информация за ИТ обучения и инициативи