СофтУниада 2020 – готов ли си за предизвикателството?

СофтУниада 2020 – приеми предизвикателството на 22 и 23 февруари 2020 г. Състезанието се организира за пета поредна година от Софтуерния университет, които са сред стейкхолдърите на eSkills For Future.

СофтУниада 2020 – Регламент

СофтУниада 2020 - готов ли си за предизвикателството?

Надпреварата предизвиква всички ученици и студенти да покажат знания и умения по състезателно програмиране. Желаещите да се включат получават възможността да се борят за челните места в състезателното програмиране и/или да разработят свой продукт – уеб, мобилно или софтуерно приложение. Проектът може да бъде съвместна разработка в екип с приятели или самостоятелно.

 • Категория Състезателно програмиране – предвижда участниците да получат 10 задачи, които трябва да решат в рамките на 5 часа, с автоматично оценяване в реално време (с judge система). Участието е индивидуално, като може да се използват всякакви материали по време на състезанието: книги, учебници, интернет ресурси.

Регистрацията е отворена до 1 февруари включително, а състезанието ще се проведе на 22 февруари 2020 г. в СофтУни.

 • Категория Уеб/софтуерни проекти – участниците разработват уеб или софтуерни приложения и предават URL към приложението + кратко описание на проекта (презентация) + линк към сорс кода (например в GitHub). В тези категории попадат уеб приложения, мобилни приложения, настолни приложения, вградени системи и друг вид софтуерни разработки.

Могат да участват отбори до 5 души. Регистрацията е задължителна за всички членове на отбора, но се допуска и индивидуално участие. До финала се допускат най-добрите проекти във всяка категория, селектирани от журито.

Проектите се изпращат до 1 февруари включително на email адрес: softuniada@softuni.bg.

Одобрените проекти ще бъдат уведомени и следва да бъдат представени пред жури на 23 февруари 2020 г.

Състезанието се провежда в 2 възрастови групи:

 • Младша възрастова група – до 16 години
 • Старша възрастова група – над 16 години

Наградите

 • Специална награда “СофтУниадец” за най-добре представилия се участник в двете категории – 7 дневна екскурзия до Сан Франциско
 • Парични награди по 400 лева за победителите във всяка категория
 • Стипендии за безплатно образование в Софтуерния университет
 • Работа и стажове в софтуерни компании за най-изявените участници
 • Купи и медали за всички победители в състезанието
 • Тениски за всички участници
 • Сувенири и подаръци за всички участници

SoftUniada Kids

За четвърта поредна година СофтУниада предвижда и участие на деца. SoftUni Kids е предназначена за най-малките, интересуващи се от програмиране и дава възможност на децата да развият потенциала си към технологиите и да придобият основни знания по програмиране.

Състезанието е отворено за деца от 1 до 6 клас. Всички участници изпращат проектите си до 1 февруари (включително) на email адрес: kids@softuni.bg .

Категориите, за които могат да изпратят проектите са:

 • Образователна анимация със Scratch – представянето на проекта е с времетраене между 2 и 3 минути. Изборът на темата е по желание, като основни критерии са да бъде атрактивно представена и да има обучителен характер;
 • Хардуерен проект с Micro:bit – в изработката на проекта трябва да са използвани освен платката поне едно външно входно и едно външно изходно устройство. Презентация на проекта до 5 минути.

За отличените също са предвидени награди.

ОЩЕ информация за ИТ иницитиави и обучения