Д-р Петър Цанков е носителят на Наградата „Джон Атанасов“ за 2018 г.

Държавният глава Румен Радев приветства на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 лауреатите в президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2018 г. Пред гостите на церемонията президентът открои обществената значимост на разработките на младите български изследователи в областта на компютърните науки, много от тях подкрепени с патенти.

Наградата „Джон Атанасов“ за 2018 г.

„Това, което правите носи и голяма отговорност, защото моделира обществените отношения и допринася за сигурността и бързата обработка на бази данни, без които вече е немислимо да функционира държавата –  образованието, здравеопазването, околната среда и дава своя принос за развитието на електронното управление у нас“,  подчерта Румен Радев. Президентът благодари и на участниците от националните отбори по информатика и информационни технологии, спечелили челни места в националните и международни състезания и олимпиади, проведени през годината.

Награда „Джон Атанасов“ за 2018 г.

Д-р Петър Цанков  – пост-докторант по компютърни науки, Швейцарски технологичен университет в Цюрих, е носителят на голямата Награда „Джон Атанасов“ за 2018 година. Основната цел на изследванията на Петър Цанков е създаването на нови методи за автоматизирана защита на съвременни софтуерни системи, включително на „умни договори“ за блокчейн, програми обработващи лични данни, компютърни мрежи, и други. Резултатите от тези изследвания водят до създаването на иновативни системи, които се използват масово както в академичните среди така и в индустрията. Петър Цанков създава Securify https://securify.ch, първата система за цялостна проверка на сигурността на „умни договори“.

Бяха отличени и двама носители на отличие Грамота „Награда Джон Атанасов“ – д-р Димитър Лукарски и д-р Мария Георгиева.

Със сертификати в категорията Награда „Джон Атанасов“ президентът отличи още двама участници: Иван Иванов – магистър по изкуствен интелект, ФМИ – Софийски Университет и мениджър софтуерно инженерство във Facebook, Лондон и доц. д-р Красимир Кордов – доцент в ШУ „Епископ Константин Преславски.

Грамота “Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели”

На церемонията в Гербовата зала на Дондуков 2 президентът Радев връчи и грамоти “Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели”. Носителите на отличието са трима:

  • Александър Кръстев и неговият преподавател Елена Димитрова от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна.
  • Радослав Димитров и на неговата преподавателка по информатика Бистра Танева в МГ „Акад. К. Попов“ в Пловдив.
  • Александър Иванов и преподавателката му Диана Балева в МГ „Гео Милев“ в Плевен

 

Държавният глава връчи и сертификати в същата категория на младежи, представящи елитни учебни заведения от цялата страна.

Грамота „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки“ и сертификати „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос

На церемонията в Гербовата зала на Дондуков 2 президентът Радев връчи и грамотите „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки“ за ученици и студенти, постигнали през последната година високи резултати с авторските си проекти, както и сертификати „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“, които отличават индивидуални и екипни проекти.

Огнян Траянов, председател на УС на БАИТ поздрави участниците в конкурса

В словото си на церемонията президентът Румен Радев изтъкна големия брой участници в тазгодишното издание на инициативата. „Това ни дава основание за гордост и надежда. Немалка част от Вас работят и учат по света, но където и да сте в институти, научни центрове и звена, Вие го правите с мисъл за България и се връщате тук с плодовете на Вашия труд“, подчерта още президентът.

 

Огнян Траянов, председател на УС на БАИТ се обърна към участниците в конкурса, като ги поздрави за постиженията и ги увери, че българската ИТ индустрия е едно много добро място за кариерно развитие и добро заплащане. Обърна се към родителите и им благодари за окуражаването и подкрепата, които те са дали на своите деца в избора им за професионално развитие и ги увери, че това е най-добрият избор. Огнян Траянов отдаде почит на доайените в тази индустрия в лицето на акад. Кирил Боянов и акад. Веселин Дренски, които са в журито на конкурса. В комисията, съставена от водещи учени и професионалисти в областта на компютърните науки, са и Председателят на УС на БАИТ Огнян Траянов и изпълнителният директор Весела Калъчева.