Проекти за машинно самообучение спечеиха Hack 30xTUES

Проекти за машинно самообучение спечелиха Hack 30xTUES

Проекти за машинно самообучение и игрална конзола спечелиха наградите в Hack 30xTUES.

Голямата награда

на ученическия хакатон в Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София спечели приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи и машинно самообучение. То е разработено от Телерик Арсов, Ивона Мирчева, Владислав Георгиев, Мартин Дацев и Петър Милев, ученици от 11Б клас. Отборът им КОКОБЕ взе и специалната награда на TelebidPro с възможност за стаж и менторство.

Друг проект, базиран на машинно самообучение, спечели второто място в хакатона – приложение за чатбот на историческа тема, което предлага резюме на текстове по дадена тема, спрямо интересите на ползвателите. То е разработено от деветокласниците в ТУЕС от отбор Old and Bald – Георги Любенов, Виктор Велев, Антон Янчев и Самуил Георгиев.

Третата награда е за проект за игрална конзола, която беше демонстрирана пред журито от отбор IDK – Михаил Кирилов, Петър Николов, Денис Бързанов, Тони Пеловски, Стефан Стефанов от 10Б.

Hack 30xTUES

В четвъртото издание на тридневния ученически хакатон Hack 30xTUES участваха 45 отбора с ученици от 8-ми до 12-ти клас. Те създадоха софтуерни и хардуерни проекти по теми, свързани с 30-годишния юбилей на училището: „Бизнес, училище, университет“, посветена на 3-те необходими елемента за успешно ИТ образование; „Digital past” – за възраждане на историята и интереса към миналото с помощта на технологиите; „30xТУЕС“ – за проекти за честване на юбилея на училището.

Пред журито бяха представени проекти на образователни игри, свързани с историята и миналото, както и нови версии на класически електронни игри. Също така образователни платформи с различни функционалности, приложения за връзка между компании и ученици за набиране на стажанти и др.

Отборите победители получиха като награди възможност за закупуване на техника и награди от компаниите-партньори на инициативата.

Състезанието беше посветено на 30-годишния юбилей на ТУЕС. В хакатона участваха почти половината настоящите ученици в училището. В работата им помагаха над 40 ИТ професионалисти като ментори – представители на компаниите-партньори, експерти, завършили училището преди години и преподаватели. Събитието беше организирано от екип от около 30 ученици, доброволци и представители на Асоциацията на завършилите ТУЕС.

Още подробности за ИТ обучения и прояви