Професията Автор на техническа документация вече е част от НКПД

Професията Автор на техническа документация вече е част от НКПД

Професията Автор на техническа документация вече е част от Националната класификация на професиите и длъжностите /НКПД, считано от 1 януари тази година.

Заповедта за включването на професията към класификацията може да бъде открита на сайта на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

През юни 2017 г. БАИТ изпрати писмо до Министерството на труда и социалната политика  в подкрепа на постъпилото писмо-предложение на Инициативния комитет ТЕКОМ България за вписване на професионалната позиция в НКПД.

Вижте детайли за работата на автора на техническа документация

В резултат на изпреварващото развитие на ИКТ индустрията, постоянно възникват нови професии, които се нуждаят от регламентация. Една от тях е „Автор на техническа документация“. В момента в България тя се упражнява от над 120 души, като техният брой нараства постоянно. „Регламентирането на тази професия ще даде възможности и за привличането на все повече млади хора да се квалифицират и да намерят своето кариерно развитие в ИКТ индустрията“, посочи БАИТ в писмото.

Нов сайт с ресурси

Инициативният комитет Tekom България стартира и нов сайт с ресурси и новини за професията. „Автори на техническа документация в България“ е вече онлайн. Платформата съдържа и новини за предстоящи събития, репортажи от инициативите на общността, интервюта с колеги, практически материали и полезни съвети. Плановете са сайтът да се превърне в ценен инструмент за всички, които упражняват професията, правят първите си стъпки в нея или търсят начин да навлязат в областта.

Tekom България

През миналата година Tekom България, които са стейкхолдър на eSkills For Future, проведоха Roadshow 2017. Това беше инициатива с безплатни събития в различни български градове за популяризиране на професията Автор на техническа документация.

Тekom България представя България в tekom Европа, най-голямата професионална асоциация за техническа комуникация на Стария континент. Основана през януари 2015 г., tekom България е платформа за обмяна на информация и опит. Организацията посвещава усилията си на популяризирането на кариерното развитие в областта на техническата комуникация.

Още подробности за ИКТ обучения и събития