Нов рекорд за Европейската седмица на програмирането

Нов рекорд отбеляза Европейската седмица на програмирането (EU Code Week) тази година. Това съобщават от Европейската комисия (ЕК), след като инициативата приключи.

Нов рекорд за Европейската седмица на програмиранетоНов рекорд

С над 41 000 регистрирани събития в 72 държави Европейската седмица на програмирането се оказа най-успешната досега.

От всичките 41 000 дейности над 36 000 или 88% бяха проведени в училищата. Това означава, че повече от 10% от училищата в ЕС и Западните Балкани са участвали в проявата.

2018 г. Комисар Мария Габриел заяви, че целта е до 2020 г. да се въведе ” Европейската седмица на програмирането ” в 50% от всички училища.

България

За първи път млади програмисти представиха България на Европейската седмица на програмирането в Брюксел.

В практическите семинари умения демонстрираха отборът BookvAR, който спечели първия Балкански хакатон в София през юни. Също така екипът Purple от РУ „Ангел Кънчев“ – победител в Бургаския хакатон през май, 9-годишната Тайра Ридваева от София – лауреат на национални и международни конкурси за програмиране, и 11-годишната Ния Атанасова от Силистра – автор на проект за киберсигурност. Специални гости бяха учениците с най-голям опит от компютърна школа “Вале” в Хасково с ръководител Людмила Стайкова и двамата победители от последното издание на конкурса за компютърна рисунка и колаж “Творчество без граници”.

Ден преди финала на шестото издание на Европейската седмица на програмирането комисар Габриел посети 1 СУ „Пенчо П. Славейков“ в София. Успешни първи стъпки в света на програмирането отбелязаха петокласници, които демонстрираха умения за програмиране с робота Финч.

България се включи с множество дейности, сред които и стейклхолдърите на eSkills for Future – Враца Софтуер, Софтуни, Телерик Академия, SAP.

EU Code Week

Тазгодишното издание се проведе от 6 до 21 октомври. Организаторите на събития все още могат да регистрират своите прояви на картата на EU Code Week. ЕК насърчава всички желаещи да се възползват от всички ресурси и модули за обучение, които са на разположение през цялата година.

Седмицата на програмирането е инициатива, която задоволява творчеството, решаването на проблеми и сътрудничеството чрез програмиране и други технологични дейности за ученици от всички възрасти и нива на опит. Инициативата има за цел да осигури програмиране и цифрова грамотност на всички по забавен и ангажиращ начин.

През 2018 г. бе отделено специално внимание на участието на училищата в проявата в съответствие с Плана за действие в областта на цифровото образование на Европейската комисия.