финалистите на CodeIT

Известни са финалистите на CodeIT 2017

БАИТ награди Александър Георгиев, победител в състезанието, организирано от Мусала Софт

 

Финалистите на CodeIT 2017 станаха известни на 5 юни, след като се проведе финалният присъствен кръг на конкурса.

В състезанието по програмиране бяха отличени 17 финалисти – 12 в генералното класиране и TOP 5 CodeIT Junior.

Победител е Александър Георгиев от София, Principal Software Engineer в Skyscanner и дългогодишен участник в CodeIT. На второ място е Ивайло Странджев – София, Мachine Learning Engineer в HyperScience. Трети е голямата изненада на сезон 2016/17 Мартин Копчев – седмокласник от  ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово, който въпреки възрастта си се състезава в основната група.

БАИТ награди Александър Георгиев, победител в състезанието. Книгите „Необикновената история на математиката“ и „Софийски магьосници“, както и подаръчен ваучер на стойност 50 лева за книжарници CIELA са предоставени от издателство CIELA, компания-член на БАИТ.

Финалистите на CodeIT 2017

Специален гост на CodeIT, сезон 2016-2017 беше Глеб Евстропов – докторант в Национален университет по икономика, Русия и двукратен сребърен медалист от ACM ICPC. Денят преди финала Глеб изнесе лекция, в която сподели добри практики, както и своя опит в областта на информатиката, нестандартните алгоритми и състезателното програмиране.

На официалната церемония присъстваха представители на правителствения сектор, бизнеса, неправителствени организации, ИТ асоциации и преподаватели от висши учебни заведения.

CodeIT се организира от софтуерна компания Мусала Софт, стейкхолдър на eSkills for Future. Oсновнатa група участници в конкурса са ученици и студенти с интереси в алгоритмите и състезателното програмиране. Много от тях медалисти от международни олимпиади.

Състезанието протича ежегодно в 6 online кръга и финален присъствен кръг. Финалният кръг и награждаването се провеждат под патронажа на Президента на Република България. Почетен председател на журито в конкурса е Красимир Манев, Президент на „Международната Олимпиада по Информатика“ /IOI/ и председател на инициативния комитет на Първата европейска младежка олимпиада по информатика, България 2017.