Хакатонът Хакни фалшивите новини

Хакатонът Хакни фалшивите новини се провежда този уикенд

Хакатонът Хакни фалшивите новини се провежда в периода 19-21 май. Организатори са United Partners и Българска асоциация на ПР агенциите, съвместно с Data Science Society, стейкхолдър на eSkills For Future.

Събитието ще бъде под надслов Hack the fake news: Machine Learning Challenge. Организаторите канят за участие най-ярките таланти в областта на анализа на данни и програмирането. Идеята им е участниците да приложат най-новите си знания в машинното обучение. Очаква се отборите да създадат един или повече алгоритми, които оценяват възможността произволна онлайн статия да е фалшива.

Всички, които имат интерес, могат да направят регистрацията си тук. Участващите могат да изберат между ентусиаст по „анализиране на данни“ и „маниак по машинно обучение“.

Защо да участвате

  • Присъединете се към усилията с други експерти и научете повече за машинното обучение
  • Вложете техническите си умения в решение, което оказва влияние върху цялото общество
  • Екипите, които победят, ще имат шанса да окажат реално влияние чрез сътрудничество с медии, експерти по комуникация и други ключови играчи в онлайн средата.

 

Предизвикателството

Участниците в хакатона ще трябва да приложат най-ефективните методи за машинно обучение или усъвършенствани методи за машинно обучение. Създаденият алгоритъм ще търси модели в структурата на фалшивата новина, в пунктуацията и построяването на изреченията. Целта ще е да достига отвъд появата на определени думи и оценка на надеждността на източника, към които създателите на фалшиви новини лесно могат да се адаптират.

В рамките само на един уикенд участниците ще сформират екипи, които да работят по предварително зададен казус. Данните – обучителен набор от над 1500 статии, оценени от експерти по комуникация и тест набор от повече от 20 000 статии и данни, са оформени и предоставени от Сенсика.

Предизвикателство пред участниците ще бъде и сформирането на отбори от експерти с различни специалности, които ще имат възможност да си сътрудничат и обменят знания и опит.

Инициативата се организира съвместно с Data Science Society. Това е българска доброволческа общност от експерти в обработката, моделирането и анализа на данни и стейкхолдър на инициативата eSkills Fot Future. Подкрепена е и от HyperScience.

Какви са фактите

Знаете ли, че в България ежедневно се публикуват между 20 000 до 30 000 хиляди статии от информационни агенции и други информационни, развлекателни и ниши онлайн медии? Според първоначалната оценка на организаторите показва, че сред професионално подготвените новини, анализи, интервюта и коментари има определена част от съдържанието, което не следва никакви стандарти за журналистика, и по-лошо, е измамно или манипулиращо представяне на реални събития или направо измислица. Издателите на този тип съдържание работят в няколко домейна и разчитат на широка популярност в социалните медии. Средният потребител не е получил рефлексите и медийната грамотност, за да може да анализира и разграничи правилно новините от така наречените „фалшиви новини“.

Това е първото у нас практическо предизвикателство за борба с „фалшивите новини“. Целта е да се намерят работещи решения срещу явлението, като се използват съвременни технологии за обработка и анализ на данни. Предизвикателството ще се проведе в 3 последователни етапа. След хакатона се предвиждат работилница и дискусия. След това и финално представяне на резултатите пред широката публика.

-> Какво работи ученият по данни можете да видите тук