+359 2 946 1513, bait@bait.bg

Учен по данните

Учен по данните набира все по-голяма популярност. Днес големите данни (big data) са навсякъде. Всеки ден терабайти и терабайти нови данни се създават от всяко дигитално устройство и от обмена в социалните канали. Нарастването на обема на тази информация също води и до разширяване на анализите на данни.

Какво прави ученият по данни?

Ученият по данните обикновено е човек със солидно образование по компютърни науки, моделиране, статистически данни, анализи и математика. Тези специалисти са умели в използването на различни езици за програмиране, като тестването на нови технологии също е сред техните умения. Работата на учения по данните е предизвикателство: тя включва навигация през големи обеми неструктурирани данни, като същевременно се опитва да намери съответните набори от информация и да създаде смислени и визуално завладяващи доклади. Докато традиционният анализатор на данни може да разглежда само данни от един източник (например CRM система), ученият по данните вероятно ще проучи и разгледа данни от множество различни източници. Важността на ролята на учения по данните е не само в събирането на огромни количества данни, но и в разглеждането на тази информация от различни ъгли и вземането на решение коя информация е от значение за тяхната работа.

Какви умения трябва да притежава ученият по данните?

Освен силните технически умения, учените по данните притежават аналитични способности, внимание към детайла, любознателен подход за данни (проучват и задават въпроси) и добро владеене на новите технологии. Работата на тези професионалисти включва правене на сложните модели в големите данни разбираеми за хората, които не са специалисти. Важни за тази професия са също и т. нар. меки умения като комуникацията и работата в екип. Науката за данните има много приложения, както в частния, така и в публичния сектор. От подпомагане на онлайн търговци да правят оценка на ефективността на кампаниите си до възможност за управляващите да направят подходящи интервенции в сферата на здравното обслужване – всичко чрез интелигентното използване на данни. Най-важните програмни езици, които ученият по данните следва да познава са R и Python. Трите най-съществените качества са практически компютърни умения, статистически умения и умения за критично мислене.

Каква заплата може да очаква ученият по данните?

По данни на PayScale средното годишно възнаграждение на учен по данните във Великобритания е £39 393 (€50 053). Опитът сериозно влияе върху формирането на заплащането, като следва да се има предвид, че в тази сфера не съществуват експерти с опит над 10 години.

Източници:

http://www.allyouneediscode.eu/network-engineer
http://eskills4jobs.ec.europa.eu/network-engineer
http://www.prospects.ac.uk/network_engineer_job_description.htm 

Data Scientist Salary – Payscale.com

-> Вижте други ИТ професии

МРЕЖОВ ИНЖЕНЕР      УЕБ РАЗРАБОТЧИК     АВТОР НА ТЕХНИЧЕСКА ДОКУМЕНТАЦИЯ

РЪКОВОДИТЕЛ ПРОЕКТИ       РАЗРАБОТЧИК МОБИЛНИ ПРИЛОЖЕНИЯ           UX ДИЗАЙНЕР

ERP МЕНИДЖЪР

 

 

 

Pin It on Pinterest