Медали за България от eJOI

1 златен, 5 сребърни и 2 бронзови медали за България от eJOI

С медали за България и успешно представяне се отличиха българските състезатели, които участваха в първата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI).

Мартин Копчев от Габрово спечели златен медал. Отборът ни успя да завоюва още два сребърни и един бронзов медал. Вторият български отбор, който участва извън класирането,  също спечели 3 сребърни и 1 бронзов медал. С представянето България отново затвърди позицията си на водеща международна сила в състезателното програмиране.

На 12 септември на официална церемония бяха връчени общо 8 златни, 14 сребърни и 22 бронзови медала на най-талантливите млади състезатели по информатика. 22 страни-членки на Съвета на Европа, които взеха участие в Олимпиадата, която се проведе от 7 до 13 септември в София.

Първенец

по брой точки и златен медалист от eJOI е Николоз Биркадзе от Грузия. Със злато бяха отличени още участници от Хърватия, Украйна, Румъния и Русия.

Русия е и държавата с най-доброто отборно представяне на приключилото първо издание на eJOI. По време на закриващата церемония стана ясно, че Русия ще бъде следващата страна домакин на състезанието.

За да поздравят победителите в eJOI на награждаването присъстваха проф. дфн Анастас Герджиков, Ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, домакин на церемонията, както и заместник министър-председателят на Република България Томислав Дончев.

По време на олимпиадата стана ясно, че проф. Красимир Манев е избран за първия президент на eJOI. „Днес тук са събрани най-добрите млади програмисти на Европа. Изключително съм доволен от Олимпиадата“, каза проф. Манев. Патрони на първата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI) са президенът Румен Радев, както и Тибор Наврачич,  европейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта, и Мария Габриел, еврокомисар с ресор „Цифрова икономика и общество“.

Сред партньорите на олимпиадата бяха и БАИТ и eSkills For Future.

Още новини за обучения по програмиране и хакатони вижте тук.