Медийната грамотност

Медийната грамотност ще е фокусът на Деня за безопасен интернет 2018

Медийната грамотност ще е фокусът на Деня за безопасен интернет тази година. Това съобщават от Националния център по безопасен интернет, които са сред стейкхолдърите на eSkills For Future.

На 6 февруари над 120 държави от всички континенти ще отбележат международния Ден за безопасен интернет. По традиция на този ден ще се състои и награждаване на най-добрите дейности на деца-киберскаути, обучени от Националния център за безопасен интернет.

Киберскаути 2017

Наградените тази година ще са от 79 СОУ „Индира Ганди“ в София, ОУ „Яне Сандански“ в Пловдив и ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ от Пазарджик.

Главна тема на събитието ще бъде различаването на вярна от невярна и подвеждаща информация и комуникация в интернет. По нея ще дискутират представители на институции и организации от Обществения съвет за безопасен интернет, младите хора от Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет, киберскаути, учители и родители.

Предвижда се и видео-мост с участници в централно европейско събитие за Деня за безопасен интернет в Страсбург под егидата на еврокомисаря по въпросите на цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел.

Коалиция за медийна грамотност

Ключово значение за безопасна дигитална среда за децата има развиването от най-ранна възраст на дигитално-медийна грамотност и умения. Изключително важна роля тук имат възрастните – семейства и образователни институции, които трябва да помагат за развиване на тези умения.

В България тази цел обедини 14 организации в Коалиция за медийна грамотност. Заедно с Центъра за безопасен интернет те са подготвили различни кампании и инициативи в рамките на „Дни на медийната грамотност“, които ще продължат до 17 март. Една от главните инициативи е национална кампания по училищата, насочена както към учениците, така и към техните родители. Дейностите са насочени към занятия с ученици от начален и среден етап на образованието. За да се привлече вниманието и участието на родителите в развиването на дигитални и медийни умения у децата, се предлага и план за среща-дискусия с родителите, също с приложена презентация и покана за участие в срещата.

Денят за безопасен интернет ще се състои за 15-та поредна година. Целта на тази инициатива на Европейската комисия е да се обединят институции, организации, бизнес и гражданско общество. Целта е чрез различни инициативи и кампании да се заостри вниманието към необходимостта да се полагат още повече общи усилия за превръщането на дигиталния свят в по-безопасна и полезна за развитието на децата среда.

Новини за ИТ инициативи и събития вижте тук