СофтУниада 2019 – регистрирай се за предизвикателството!

СофтУниада 2019 ще се състои на 20 април в сградата на СофтУни, съобщават организаторите, които са сред стейкхолдърите на eSkills For Future. Надпреварата по състезателно програмиране се провежда за четвърта поредна година. За първи път ще се проведе само в един ден и е отворена и за проекти на деца от 1 до 6 клас.

Предизвикателството СофтУниада 2019

СофтУниада 2019 предоставя на всеки възможността да се бори за челните места в състезателното програмиране и/или да разработи свой продукт, който е уеб, мобилно или софтуерно приложение. Проектът може да е съвместна разработка в екип или самостоятелно.

Конкурсът е за ученици и студенти от цяла България и протича в две категории. Можете да се включите за една от двете или и за двете:

СофтУниада 2019 – регистрирай се за предизвикателството!

  • Състезателно програмиране – участниците в тази категория ще се изправят срещу 10 задачи, които трябва да решат в рамките на 4 часа, с автоматично оценяване в реално време (с judge система). Участието е индивидуално, като може да се използват всякакви материали по време на състезанието: книги, учебници, Интернет ресурси.

Регистрацията е отворена до 10 април включително.

  • Уеб/софтуерни проекти – участниците разработват уеб или софтуерни приложения и предават URL към приложението, кратко описание на проекта (презентация) и линк към сорс кода (например в GitHub).

Тук попадат уеб приложения, мобилни приложения, настолни приложения, вградени системи и друг вид софтуерни разработки. Могат да участват отбори до 5 души, както и индивидуални участници. До финала се допускат най-добрите проекти във всяка категория, селектирани от журито.

Проектите се изпращат до 10-ти април включително. Участниците с одобрени проекти ще бъдат уведомени по имейл до 17 април, а на 20.04 трябва да защитят проекста си на живо.

Възрастови групи

  • Младша възрастова група – до 16 години
  • Старша възрастова група – над 16 години

В отборите е възможно да има участници от двете възрастови групи. Ако един член на екипа има навършени 16 г., отборът се състезава към старшата възрастова група.

Как да се участваш?

Регистрацията се извършва през сайта на СофтУни в срок до 10 април. 2019 г. включително. Проектите се предават до същата дата на softuniada@softuni.bg .

SoftUniada Kids

За трета поредна година SoftUni Kids ще бъде част от СофтУниада. Програмата е предназначена за най-малките, които имат интерес към програмирането.

В състезанието могат да се включат всички деца от 1-ви до 6-ти клас, коиро могат да се състезават в 2 категории:

Образователна анимация със Scratch – представянето на проекта в тази категория е с времетраене между 2 и 3 минути. Изборът на темата е по желание, като основни критерии са да бъде атрактивно представена и да има обучителен характер.

Хардуерен проект с Micro:bit – в изработката на проекта трябва да са използвани освен платката поне едно външно входно и едно външно изходно устройство. Презентация на проекта до 5 минути.

Всички участници трябва да изпратят проектите си до 10 април включително на email адрес: kids@softuni.bg.

Наградите

По традиция за най-добрите проекти са предвидени награди. Сред тях са 3 парични награди по 400 лева за победителите от категория „Уеб и софтуерна разработка“, стипендии за безплатно образование в СофтУни, изненади от партньорите на състезанието, работа и стажове в софтуерни компании за най-изявените участници.

Специална награда „СофтУниадец“ ще получи най-добре представилият се участник и в двете категории.

Още информация за ИТ обучения, хакатони и възможности за преквалификация