Ученици от 12 града в България участваха в състезанието „Учен от НАСА за един ден“

Ученици от 12 града се включиха  в състезанието на НАСА „Учен за един ден“ (NASA Scientist for a Day – Think like NASA scientists). Това информират организаторите от EduTechFlag, стейкхолдър на eSkills For Future.

Ученици от 12 града в България участваха в състезанието „Учен от НАСА за един ден“

Ученици от 5 до 12 клас от Пловдив, Бургас, Вършец, Габрово, Благоевград, Банкя, Търговище, Попово, Шумен, Стамболийски, София и Козлодуй взеха участие в надпреварата.

Общият брой изпратени есета са 23, като най-много са участниците ученици 9-12 клас.

Най-активно е участието на ученици от Средно училище „Иван Вазов“, гр. Вършец и ПГМЕТТ „Христо Ботев“, гр. Шумен. Всички ученици, които участваха в състезанието, получиха сертификати от НАСА.

Националните победители са:

  • Теодор Тинков от СУ „Отец Паисий“, гр.Стамболийски, победител 5-6 клас,
  • Анелия Станиславова, ЧЕГ „Проф д-р Васил Златарски“ гр.София, победител 7-8 клас и
  • Нели Димитрова, ЕГ „Акад. Л. Стоянов“, гр. Благоевград, победител 9-12 клас.

Те получават голяма награда и признание да се подредят сред най-добрите ученици в света, като бъдат обявени на сайта на НАСА.

Всички участници и националните победители победителите получиха наградите си на официална церемония на 15 април 2019 г.

Проявата “Учен за един ден” се провежда за първи път в България и предизвика учениците да мислят като учени от НАСА. Младите хора следваше да проучат изображения на истински космически кораб на луната на Сатурн Енцелад, спътника на Сатурн Титан и луната на Юпитер Европа и да изберат местоназначение, което смятат, че ще бъде най-доброто място да се върне друг космически кораб и да научи повече за тези невероятни светове.

В NASA Scientist for a Day участват ученици от 46 държави от целия свят.  Участието е в три категории 5-6 клас, 7-8 клас и 9-12 клас.

Още информация за ИТ събития и обучения