10-те големи предизвикателства

10-те големи предизвикателства пред човечеството до 2050 г.

Промяна на гени, автономни коли, изкуствен интелект … светът се движи по-бързо от всякога

 

Какво ще означават тези тенденции за нашето общество през следващите 30 години? Вижте кои са 10-те големи предизвикателства пред човечеството до 2050 г. в статия на BBC Future.

  1. ГЕНЕТИЧНА МОДИФИКАЦИЯ НА ЧОВЕКА

Дебатите сред учените започнаха миналата година и са свързани с нова технология, която ни позволява да променяме човешката ДНК. Нарича се „Криспер“ и чрез нея могат да се зачеркнат от болести като рака. Звучи страхотно, нали?

Но какво ще стане, ако нещата се изместят в посока на тъмната страна на етиката. Ако се превърне в проект, който създава “дизайнерски бебета” чрез избирането на ембриони с определени интелигентност и физически характеристики? Макар че все още не е достатъчно широко използвана технология, нейните последици трябва да бъдат предвидени.

  1. ПОВЕЧЕ ЗАСТАРЯВАЩО НАСЕЛЕНИЕ

Не само ще се борим с факта, че населението на света е изключително многобройно, но хората живеят по-дълго от всякога. Всички тези възрастни граждани ще изискват грижи. В действителност, броят на столетниците ще се увеличи над 50 пъти. От 500 000 днес ще достигнат над 26 милиона до 2100 г. От Великобритания до Япония и Китай, обществата с голям брой хора над 65-годишна възраст ще станат често срещано явление. През следващите 2 десетилетия, когато това увеличение започне да се случва, ще се нуждаем от по-добра грижа за възрастните хора. Япония дори се вглежда в роботи. Също може ще са нужни политики, които да позволят на повече имигранти да компенсират застаряващата работна сила.

  1. ИЗГУБЕНИТЕ ГРАДОВЕ

Не е нужно да разглеждате много място като Маями, за да видите как се променят градовете през 21-ви век. Повишаващите се морски нива са причина някои от тях постепенно да изчезват. Вследствие на изменението на климата, не само наводненията по улиците стават по-често срещани. Променящите се метеорологични условия също оказват влияние върху дизайна на сградите. Различният начин на строителство обаче, е по-малката беда. Ако настоящите тенденции продължат, може да се наложи да се справим със загубата на цели градове, острови и ниско разположени региони като Бангладеш. Ако изменението на климата причини масова миграция, тогава съществуващите инфраструктура и икономики може да стигнат до точката на пречупване.

  1. ЕВОЛЮЦИЯТА НА СОЦИАЛНИТЕ МЕДИИ

Социалните медии усложняват начина, по който комуникираме в последното десетилетие. И това очевидно няма да се промени скоро, предвид факта, че доста хора ги използват за източник на новини.

Как може да изглеждат социалните медии след 30 години? На първо място, свят без личен живот и това е проблем, който вече е видим. Освен че отслабват нашето чувство и желание за анонимност и неприкосновеност на личния живот, социалните медии носят със себе си и многото проблеми на кибертормоза. Организации с нестопанска цел по целия свят са се мобилизирали в борбата с интернет троловете, но решението предстои.

След това идва и проблемът с нашата „информационна диета“.Ако статуквото на повтарящите се фалшиви новини остане, как ще се оформя виждането на хората за света? Ако отделят месеци и годиниот живота си, изложени на ненадеждни новинарски източници, това не е добре за цивилизованото общество.

  1. НОВИ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ НАПРЕЖЕНИЯ

През изминалата година се наблюдава пълен разпад на крехкия баланс на геополитиката. Това би могло да постави глобалната стабилност през следващите две десетилетия под въпрос.

Севернокорейски изстрелвания на ракети. Хиляди бежанци преминават границите, за да избягат от сътресенията. Хакерите се намесват в изборите на други нации. Повишаване на националистически настроения в световен мащаб. Заглавията през 2016 г. (и до момента) са доминирани от безкрайната политическа драма, която подхранва “геополитическо минало” и “безпрецедентна геополитическа промяна” – независимо дали непредсказуемата Северна Корея, тежкото положение на сирийските бежанци или британското излизане от ЕС. Като добавим широко разпространено хакерство, ядрени ракети и други опасни технологии, е лесно да се разбере защо запазването на основната дипломация става жизненоважно.

  1. БЕЗОПАСЕН АВТОМОБИЛЕН ТРАНСПОРТ

Въпреки цялата бърза урбанизация и разговори за влакове-стрели и фантастична технология като Hyperloop, която идва на преден план, колите не отиват никъде. Всъщност през следващите няколко десетилетия ще има още повече на пътя.

Технологията за автономните автомобили се развива бързо, като големите технолози и производителите на автомобили се стремят да наложат превозни средства без човешка намеса през идните години. Освен това, броят на колите – автономни или не – ще се покачва, показват проучвания. Как да гарантираме безопасността, да се борим със замърсяването и да се уверим, че автомобилите без водач не са заплаха за пътя?

  1. ОСНОВНИ РЕСУРСИ

Всички нови технологии и устройства, които са в разцвета си през 21-ви век, изискват редки земни метали – средният смартфон има над 60 “съставки”. Това създава натиск върху природните ресурси на планетата: очакванията са, че ресурсите в Китай, където се намират 90% от световните запази на редки метали, ще се изчерпят през следващите две десетилетия, а добри заместители на тези материали е трудно да бъдат създадени.

  1. ЗАСЕЛВАНЕ НА ДРУГИ СВЕТОВЕ

Как ще са сигурни компаниите за космическия туризъм, че дейността им е безопасна? Как ще намерим начини да изпратим хората на Марс или друга планета, за да живеем там, както Стивън Хокинг ни кара да измислим? Космическите пътувания днес може да изглеждат като областта на космическите агенции и милиардерите, но тъй като този въпрос става все по-достъпен и за всички останали, ще се появят множество нови предизвикателства.

  1. ПОДСИЛЕНА МОЗЪЧНА ЕНЕРГИЯ

Вече е обичайно да се използват различни вещества, за да се увеличи мозъчната енергия (независимо дали става дума за кафе или нещо по-силно като модафинил). В същото време по-голямата част от развития свят сега разчита на смартфоните си като “външна” памет. Нека погледнем този въпрос след няколко десетилетия. Представете си целеви фармацевтични продукти, които ни карат да мислим по-бързо от сегашните ни възможности. Или технологични импланти, които ни помагат да се концентрираме извън нормалната човешка способност в продължение на часове или дни. Този напредък вече е в ход в лабораториите по света. Въпросът, който възниква, е: какво се случва с онези, които не могат да си позволят такива подобрения? След това има и правни и етични въпроси: приемливо е да пиете кафе преди изпит, но дали е добре да използвате имплант или умен наркотик? Предизвикателствата, породени от подобряването на мозъчната дейност, едва сега се започват да се появяват.

  1. ДОМИНИРАНЕ НА ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ

Футуристът Рей Курзвейл има редица предсказания – някои вдъхновяващи, други доста тревожни. Сред тях е предположението, което звучи като научна фантастика, че изкуственият интелект ще стане по-мощен от човешкия разум и ще се самоусъвършенства с експоненциален темп.

Това е далеч от гледната точка на мнозинството, но малцина ще отрекат, че изкуственият интелект става по-силен и по-силен. Така че, както в случая с промяната на гени, общността на технологиите ще трябва да обмисли етичните и обществени последици от работата си, тъй като изкуственият интелект ще управлява все повече части от живота ни – от здравните грижи до финансовите пазари.

BBC Future Now

В специалната серия Големи предизвикателства BBC Future разглежда внимателно най-големите и най-важните проблеми, с които се сблъскваме през 21-ви век. Ще бъдат представени мненията на водещи учени, технолози и предприемачи, за да ви помогнем да осмислите предизвикателствата, пред които сме изправени в днешния бързоразвиващ се свят.