+359 2 946 1513, bait@bait.bg

Мрежов инженер

Макар че почти всеки в момента е наясно с интернет и мобилните приложения, хората рядко се замислят за мрежите, чрез които оперират. А именно те се управляват от мрежов инженер. Докато езици за програмиране като Java и Python помагат за създаването на онлайн съдържание, мрежата е инфраструктурата, която свързва компютри и устройства и позволява на интернет да работи.

Какво прави мрежовият инженер?

Един мрежов инженер е отговорен за изпълнението и поддръжката на компютърни мрежи. Той следва да поддържа и развива мрежовите инфраструктури и да гарантира максимална ефективност за потребителите им. В някои случаи, мрежовият инженер проектира комуникационните мрежи в рамките на една организация или между отделни организации.

Какви умения трябва да притежава мрежовият инженер?

Силните технически умения, способността за определяне на мрежови архитектури и методологии за проектиране са част от набора с умения на добрия мрежови инженер. Той притежава богатство от технически умения. Също така е човек с голямо внимание към детайлите, творческо мислене и отношение за управление на технологиите по бърз и ефективен начин.

Каква заплата може да очаква мрежовият инженер?

Във Великобритания мрежовият инженер получава средна заплата от £30 336 годишно (€38 505), според PayScale. Уменията, които са свързани с високо заплащане за тази работа са инсталиране на суичове и Firewall, IP на мрежата. За първите 5 до 10 години на тази позиция, заплащането върви нагоре, като трябва да се има предвид че всеки допълнителен опит не оказва влияние върху това. Повечето мрежови инженери след 20 години в тази област се прехвърлят на други позиции.

Източници:

http://www.allyouneediscode.eu/network-engineer
http://eskills4jobs.ec.europa.eu/network-engineer
http://www.prospects.ac.uk/network_engineer_job_description.htm

-> Вижте други ИТ професии

УЧЕН ПО ДАННИТЕ      УЕБ РАЗРАБОТЧИК     АВТОР НА ТЕХНИЧЕСКА ДОКУМЕНТАЦИЯ

РЪКОВОДИТЕЛ ПРОЕКТИ       РАЗРАБОТЧИК МОБИЛНИ ПРИЛОЖЕНИЯ           UX ДИЗАЙНЕР

ERP МЕНИДЖЪР

Pin It on Pinterest