+359 2 946 1513, bait@bait.bg

UX дизайнер

UX дизайнер е сред многото нови посоки за кариера, които растежът на технологичния сектор създава. Не всички са тясно свързани с програмиране и математическо мислене. Да разгледаме примера на UX дизайн (User Experience/дизайн на потребителското изживяване), който е част от разработването на уеб сайтове. Докато програмният код е в основата на всеки сайт и отговаря за функционирането му, има и редица други важни въпроси като естетиката и използваемостта на сайта.

Какво прави UX дизайнерът?

UX дизайнерът се занимава с това как потребителят взаимодейства с уебсайта. Веднага след като потребителят отвори началната страница на Вашия сайт: какви действия бихте искали да предприеме и как можем да използваме елементите на дадена уебстраница, за да се постигне зададената цел.

Дизайнерът на потребителско изживяване ще се опита да разположи информацията в дизайна на уебстраницата, така че да изглежда логически подредена за потребителя. Специалистът използва фундаменталните концепции в графичния дизайн за създаване на силно потребителско изживяване. С този похват ще организира така уебсайта, така че да се постигне по-висока потребителска достъпност и използваемост. UX дизайнерът ще разработи диаграми и схематичен дизайн на скелета на сайта (wireframe), на чиято база да се създаде подходяща архитектура на сайта. Този процес включва не само дизайна, но също така и елементи на проучване на пазара и психологически теми. Сред важните въпроси са кои са нашите ключови аудитории, защо посещават нашия сайт и какви действия бихме искали да предприемат като резултат от ползването на сайта ни.

Какви умения трябва да притежава UX дизайнерът?

UX дизайн е често предпочитана сфера за развитие на хора с опит в областта на дизайна и творческите решения. Дизайнът играе голяма роля в областта на потребителското изживяване, но също така е важно специалистът да има добро схващане за това как работят уеб технологиите. Всеки, който желае да навлезе в областта на UX дизайна, трябва да има добри познания по HTML и CSS , както и да познава wireframing инструменти като Mockflow, Axure или Balsamiq.

Каква заплата може да очаква UX дизайнерът?

Средната годишна заплата за дизайнер на потребителско изживяване във Великобритания възлиза на £31,872 (€40,483), показва сайтът PayScale. Опитът оказва умерен ефект върху доходите в тази специалност. Статистиката показва, че повечето хора се ориентират към други специалности, ако имат над 20-годишен опит.

Източници:

Job of the Month | UX designer – allyouneediscode.eu
http://www.sitepoint.com/ux-designer-actually/
http://www.fastcodesign.com/3032719/ui-ux-who-does-what-a-designers-guide-to-the-tech-industry
http://eskills4jobs.ec.europa.eu/ux-designer
http://devgrow.com/review-of-balsamiq-mockingbird-and-mockflow/
User Experience Designer Salary – PayScale.com

-> Вижте други ИТ професии

 

МРЕЖОВ ИНЖЕНЕР      УЕБ РАЗРАБОТЧИК    УЧЕН ПО ДАННИТЕ

АВТОР НА ТЕХНИЧЕСКА ДОКУМЕНТАЦИЯ    РАЗРАБОТЧИК МОБИЛНИ ПРИЛОЖЕНИЯ     

АВТОР НА ТЕХНИЧЕСКА ДОКУМЕНТАЦИЯ     РЪКОВОДИТЕЛ ПРОЕКТИ                ERP МЕНИДЖЪР

  ЕКСПЕРТ ПО МАШИННО САМООБУЧЕНИЕ           QA ИНЖЕНЕР

Pin It on Pinterest