+359 2 946 1513, bait@bait.bg

UX дизайнер

UX дизайнер е сред многото нови посоки за кариера, които растежът на технологичния сектор създава. Не всички са тясно свързани с програмиране и математическо мислене. Да разгледаме примера на UX дизайн (User Experience/дизайн на потребителското изживяване), който е част от разработването на уеб сайтове. Докато програмният код е в основата на всеки сайт и отговаря за функционирането му, има и редица други важни въпроси като естетиката и използваемостта на сайта.

Какво прави UX дизайнерът?

UX дизайнерът се занимава с това как потребителят взаимодейства с уебсайта. Веднага след като потребителят отвори началната страница на Вашия сайт: какви действия бихте искали да предприеме и как можем да използваме елементите на дадена уебстраница, за да се постигне зададената цел.

Дизайнерът на потребителско изживяване ще се опита да разположи информацията в дизайна на уебстраницата, така че да изглежда логически подредена за потребителя. Специалистът използва фундаменталните концепции в графичния дизайн за създаване на силно потребителско изживяване. С този похват ще организира така уебсайта, така че да се постигне по-висока потребителска достъпност и използваемост. UX дизайнерът ще разработи диаграми и схематичен дизайн на скелета на сайта (wireframe), на чиято база да се създаде подходяща архитектура на сайта. Този процес включва не само дизайна, но също така и елементи на проучване на пазара и психологически теми. Сред важните въпроси са кои са нашите ключови аудитории, защо посещават нашия сайт и какви действия бихме искали да предприемат като резултат от ползването на сайта ни.

Какви умения трябва да притежава UX дизайнерът?

UX дизайн е често предпочитана сфера за развитие на хора с опит в областта на дизайна и творческите решения. Дизайнът играе голяма роля в областта на потребителското изживяване, но също така е важно специалистът да има добро схващане за това как работят уеб технологиите. Всеки, който желае да навлезе в областта на UX дизайна, трябва да има добри познания по HTML и CSS , както и да познава wireframing инструменти като Mockflow, Axure или Balsamiq.

Каква заплата може да очаква UX дизайнерът?

Средната годишна заплата за дизайнер на потребителско изживяване във Великобритания възлиза на £31,872 (€40,483), показва сайтът PayScale. Опитът оказва умерен ефект върху доходите в тази специалност. Статистиката показва, че повечето хора се ориентират към други специалности, ако имат над 20-годишен опит.

Източници:

Job of the Month | UX designer – allyouneediscode.eu
http://www.sitepoint.com/ux-designer-actually/
http://www.fastcodesign.com/3032719/ui-ux-who-does-what-a-designers-guide-to-the-tech-industry
http://eskills4jobs.ec.europa.eu/ux-designer
http://devgrow.com/review-of-balsamiq-mockingbird-and-mockflow/
User Experience Designer Salary – PayScale.com

-> Вижте други ИТ професии

МРЕЖОВ ИНЖЕНЕР      УЕБ РАЗРАБОТЧИК    УЧЕН ПО ДАННИТЕ

АВТОР НА ТЕХНИЧЕСКА ДОКУМЕНТАЦИЯ    РАЗРАБОТЧИК МОБИЛНИ ПРИЛОЖЕНИЯ     

РЪКОВОДИТЕЛ ПРОЕКТИ                ERP МЕНИДЖЪР

Pin It on Pinterest