+359 2 946 1513, bait@bait.bg

QA инженер

QA инженер (Quality Assurance), наречен още инженер по осигуряване на качеството на софтуер, има ключова роля за успешното създаване на софтуерни продукти. Те носят отговорност за качеството на софтуерните решения в процеса на разработка на програмите.

Какво прави QA инженерът?

Основната задача на QA експерти е да идентифицират проблеми на продукта преди да бъде пуснат.  Те откриват, документират и анализират всички грешки. Сред отговорностите на QA инженерa  са дейности като разработване на нови тестове, които да се изпълняват от екипа, документиране на резултатите, сътрудничество с програмистите за подобряване на програмата. Щом грешката е коригирана, QA отделът отново тества, за да потвърди, че откритият дефект е бил коригиран и софтуерът осигурява отлично потребителско изживяване.

Какви умения трябва да притежава QA инженерът?

Позицията на QA експерт изисква комбинация от умения. Важни са както опитът в програмирането на различни езици (C#, Java, JavaScript, Python и др.), така и задълбочените познания в областта на автоматичното и ръчното тестване на софтуер. Аналитичните способности, както и познанията в сферата на SQL също са от значение. Не на последно място, част от характеристиката са и отличните комуникационни умения.

Инженерите по осигуряване на качеството обикновено работят със стандартно работно време. Обичайно се очаква да имат поне бакалавърска степен по компютърни науки, както и опит с езици за компютърно програмиране като Java, C ++, Python, SQL и XML. Също  така следва да имат опит с Microsoft Windows и Linux.

Каква заплата може да очаква QA инженерът?

По данни от PayScale, QA инженерът получава £29 754 (€34,520). Много работодатели се нуждаят над 5 години професионален опит в разработването или тестването на софтуер.

Източници:

https://www.thebalancecareers.com/list-of-software-quality-assurance-qa-engineer-skills-2062484

https://study.com/articles/QA_Engineers_Job_Information_for_Students_Considering_a_Career_as_a_QA_Engineer.html

https://techbeacon.com/app-dev-testing/7-soft-skills-every-qa-tester-needs

https://www.payscale.com/research/UK/Job=Quality_Assurance_(QA)_Engineer/Salary

Каква е кариерната ти перспектива като QA експерт?

-> Вижте други ИТ професии

МРЕЖОВ ИНЖЕНЕР                              UX ДИЗАЙНЕР                            УЕБ РАЗРАБОТЧИК

УЧЕН ПО ДАННИТЕ           РАЗРАБОТЧИК МОБИЛНИ ПРИЛОЖЕНИЯ            РЪКОВОДИТЕЛ ПРОЕКТИ

ERP МЕНИДЖЪР

Pin It on Pinterest